IMG 3460И тази година ученици от всички училища от община Любимец се включиха в голямото Великденско боядисване. Яйцата се украсиха на 19 април в центъра на града, а организаторите избраха това да бъде в последния учебен ден преди седмицата на Възкресение Христово.

Желанието и ентусиазмът на децата да се включват всяка година в подетата инициатива, дава стимул на община Любимец да осигурява големи стиропорни яйца, които да грейнат във всички цветове на дъгата и да създават настроение сред жители и гости на града. Плод на труда и таланта на възпитаниците на училищата са множеството цветни яйца, които красят пл. „Трети март“. За да подсилят ефекта на празника, служители от НЧ „Братолюбие-1884“ допълнително изработиха и декорираха пъстри фигури на зайчета и пилета.

За по-малко от два часа всяко училище се представи със свое уникално яйце. Децата творяха и развихряха фантазията си, вложиха много интересни сюжети и показаха пъстротата и красотата на Великден.

По време на боядисването, част от учениците имаха възможност да се включат в организираните спортни игри и да покажат бързина, ловкост и внимание.

За съжаление, пролетният дъжд прекрати празникът по-рано от предвиденото, но присъстващите останаха доволни от забавленията и наградите, които получиха от организаторите. Всичко това не би било възможно без съдействието, подкрепата и активното участие на местните училища.

 

Снимки от празника 

 

nagrada AntoanАнтоан Ангелов Видев от НУ „Хр. Ботев“ гр. Любимец се класира на първо място и получи голямата награда в Националния конкурс за есе или разказ на тема ,,Завръщане към корените” (Родовата памет е жива). Четвъртокласникът участва с разказ на тема: „Пред календара“, който бе оценен с най-висока оценка в неговата възрастова група.

В конкурса взеха участие ученици от I-ви до XII-ти клас от цяла България, но авторския труд на Антоан предизвика възхищението на журито. Победителят спечели участие в експедиция ,,По обратния път на дедите ни “ по предварително уточнен маршрут на местата, населявани от тракийските бежанци в България, Турция и Гърция.

Всяка година Тракийско сдружение „Национална инициатива „Завръщане към корените“ и „По обратния път на дедите ни“, заедно със Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт организират поредица от събития, свързани с почитане на родовите корени от потомци на тракийски и малоазийски бежанци от Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия. Част от предприетите инициативи е провеждане на национален конкурс за есе или разказ по предварително определена тема.

Целта е да се засили интересът на учениците към корените на техните баба и дядо, прадедите, техния бит, традиции и обичаи, да се запази жива родовата памет и да се предизвика чувство на гордост и достойнство сред техните потомци –наследници на тракийци и малоазийци.

 

Разказът на Антоан,заедно с връчената награда.

pok bolnica 3Уважаеми дами и господа,

 

Община Любимец

и

„Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация – Любимец“ ЕООД

Ви канят

на тържествено откриване на обновената и разширена част на съществуващо отделение по Физикална и рехабилитационна медицина към болницата, обособен самостоятелен кабинет за преглед на деца и цялостно подобряване на битовите условия в стационара.

Откриването ще бъде на 22.04.2019 г. от 11.30 ч. в двора на специализираната болница на ул. „Републиканска“ № 38.

Надяваме се с присъствието си да уважите нашата покана.

 

 

С уважение:

 инж. Анастас Анастасов               

Кмет на община Любимец

 

Иван Илиев

Управител на СБПЛР-Любимец

SCAN0015През изминалата седмица, събраните капачки в металното „сърце“ в центъра на общината бяха извадени, опаковани и приготвени за предаване в благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“. Поредната акция се проведе в гр.Пловдив на 13 април. Община Любимец организира транспортирането и предаването на събраните капачки. При предишната акция, общината получи Грамота за дарените 120 кг. Този път, теглото на капачките е 170 кг., а общината отново получи грамота. За пореден път изказваме благодарност на всички граждани, които се включват в благородната инициатива. Това е още едно доказателство, че заедно можем повече.

В Националния оперативен център на ГДПБЗН-МВР постъпи информация от: НИМХ-МОН и МЦ на ВВС, че за 13.04.2019 г. е обявeн „жълт“ код за значителни валежи от дъжд с количества от 15 до 35 л./кв.м. за територията на областите: Видин, Враца, Монтана, София-град и София-област, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково, Кърджали и Смол

 НИМХ-МОН:
През следващите 36-48 часа времето ще се определя от преминаващи през Южна България и Егейско море плитки средиземноморски циклони. През следващото денонощие ще преобладава облачно време. Временни разкъсвания на облачността ще има над Южна България. На много места ще има валежи, след обяд в южните райони с гръмотевици. През нощта значителни валежи се очакват, главно в северната половина от страната, а през деня - в планинските райони. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Минималните температури ще бъдат между 4° и 9°, а максималните – между 12° и 17°. През нощта срещу неделя валежите ще продължат.
Над планините ще бъде предимно облачно, временни разкъсвания на облачността ще има преди обяд над Рило-Родопската област. На много места ще има валежи от дъжд, над 1800 метра – от сняг. В отделни райони валежите ще са значителни, придружени с гръмотевици. В ниските части ще духа до умерен североизточен, а по билата силен югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 6°, над 2000 метра – около 1°.
Над Черноморието ще бъде предимно облачно, на много места с валежи от дъжд. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 15°-16°. Температурата на морската вода е 11°-13°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.