IMG 1663С голямо вълнение и истински емоции, децата от Детска ясла Любимец посрещнаха Дядо Коледа.

С танци, песни и хорце те казаха „Добре дошъл“ на най-дългоочаквания гост, а радостта в очите им пролича най-силно, когато в занималнята влезе самият Дядо Коледа, придружаван от неговия помощник джуджето Джуджи.

Белобрадият старец зарадва малчуганите с много и различни дарове. Някои дечица бяха нетърпеливи да получат своя подарък, а други се разплакаха заради близостта му.

Специален гост на тържеството бе Кметът на общината Анастас Анастасов, който след края на празничната програма поздрави екипа на яслата и децата за добрата подготовка. „Благодаря Ви за труда и грижите, които полагате за нашите деца. Желая Ви весели и незабравими коледни празници, успешна и ползотворна Нова година, а на всички вас, мили деца, да получите най-желания подарък“ - каза в приветствието си кмета. Той подари на Завеждащия Детски ясли Ванина Деспинова занимателни игри и подходящи пособия за възпитаниците на всяка група.

 

Снимки от празника

 

IMG 1546Със символична първа копка и реални строително-ремонтни дейности, на 10 декември стартира изпълнението на проект „Реконструкция, ремонт, обзавеждане и оборудване на Целодневна детска градина „Рай“, находяща се в гр. Любимец, с. Малко Градище и с. Лозен, община Любимец“. Проектът включва извършване на основен ремонт на сградите на детските заведения в селата Малко градище и Лозен: подмяна на дограмата, външно саниране, топло- и хидроизолация на покривите, изграждане на отоплителна инсталация със самостоятелен котел на биогориво – пелети, подмяна на оборудването – кътове за игра, спални помещения, приемни за децата и административна част.

В този проект е залегнало да се направи и пълно обновяване на дворните пространства на детските градини в града - с ново озеленяване, с дворно осветление, ще се поставят нови комбинирани съоръжения за игра на децата, съобразени с изискванията за безопасност и възрастта им. В кътовете за игра се предвижда да има и уреди, които да бъдат подходящи за деца с нарушени двигателни функции.

Проектът е по Мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ по Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. и е на стойност 1 883 836,08 лв.

Припомняме, че преди пет години община Любимец осигури финансиране за цялостно реновиране на сградите на детските градини в града. Тогава също се направи цялостен ремонт на сградите на РАЙ 1 и 2, съобразен с изискванията за енергийна ефективност, с обновени спални помещения и кътове за игра, нови санитарни възли, нова отоплителна инсталация и др.

С изпълнението на този проект ще се осигури по-добра образователна среда на децата, посещаващи детските заведения, ще се допринесе за повишаване на физическото им здраве, както и за приятния им и ползотворен престой в градината.

 

IMG 8137Община Любимец е една от 60-те общини в страната, които ще получат средства за ремонт на военни паметници. Те са отпуснати от Министерски съвет с Постановление № 253 от 22 ноември 2018 г. Със сумата от 3000 лв. ще бъде извършен ремонт на паметника на вр. Шейновец. Предвижда се да се обнови металния орден за храброст на фасадата на монумента, да се облагороди площадката и ремонтира оградата около българския трибагреник и прилежащата територия на паметника.

Финансирането е осигурено след отправено предложение от страна на общината до Министерство на отбраната, да бъдат отпуснати средства за ремонт, възстановяване и облагородяване на един от значимите военни паметници на територията на общината.

Преди няколко години, общината отново получи финансиране за ремонт и обновление на паметника-костница. Направено бе цялостно укрепване на монумента, като се затвориха образувалите се пукнатини в основата и по цялата му дължина.

Паметникът на вр. Шейновец е висок 9 метра и е изграден в памет на загиналите 14 български войни в началото на Балканската война.

 

IMG 1474На 3 декември центърът на гр. Любимец се изпълни с нетърпеливи малчугани и техните родители, които с трепет и вълнение очакваха да усетят коледния дух и да видят красотата на разноцветните, мигащи коледни светлини на градския площад. Радостна бе възбудата и от факта, че всеки момент пред коледната елха ще пристигне най-дългоочакваният и специален гост на празника - Дядо Коледа, заедно с неговата помощница Снежанка.

Докато очакваха белобрадия старец, под напътствието на джуджета и миньони, децата се включиха в различни танци и забавни игри, след което получаваха награди. И добрият старец не закъсня. Той дойде с пълен чувал подаръци и поздрави присъстващите на празника. Благодари за поканата и всички заедно отброиха последните секунди до символичното запалване на коледните светлини в Любимец. След грейването на елхата, небето над града се изпълни с пъстроцветни фойерверки, а празникът завърши с кръшно българско хоро.

Вече няколко поредни години, естествените иглолистни дървета в центъра са коледния символ на града. Те събират около себе си много хора, които тръпнат в очакване да станат част от коледната магия. И тази година организаторите осигуриха кутия, в която децата да поставят своите писма до Дядо Коледа. На присъстващите бе дадена и възможност да украсят по свое желание дръвчетата в центъра на града.

Със запалването на светлините на красивата коледна елха, бе даден официалният старт на коледните и новогодишни празници в Любимец.

 

Снимки от празника

На основание чл.84, ал.6 от Закона за публичните финанси,

gerb

каня представители на бизнеса, неправителствени организации и всички жители на общината

на

ПУБЛИЧНО ОБСЪЖДАНЕ

НА ПРОЕКТ НА БЮДЖЕТА ЗА 2019 г.

 

 

Обсъждането ще бъде на 17.12.2018 г. от 15.00 часа в зала „Любимец“ – 3 етаж на Административна сграда на пл. „Трети март“ № 1 /бивш АПК/.

       Уважаеми съграждани, предстои приемането на бюджета на община Любимец за 2019 г. Разработването и приемането на общинския бюджет е част от най-важните решения за бъдещето на общината и то трябва да се взема с активното участие на гражданите.

Дневен ред на обсъждането:

       - Представяне на проекта за общински бюджет за 2019г.

       - Становища, мнения и предложения от страна на местната общност.

       - Изготвяне на протокол, който е неразделна част от проекта и    

         представянето му за разглеждане на заседанията на комисиите към

         Общинския съвет.

       Мнения, препоръки и становища по темата за обсъждане можете да изпращате на електронната поща на община Любимец oba@lyubimets.org, както и в деловодството на общината.

       Заинтересованите могат предварително да се запознаят с проекта за Бюджет 2019 от 12.12.2018г. на интернет страницата на Община Любимец www.lyubimets.org.

 

Проект на Бюджет 2019

 

 

С уважение,

инж.Анастас Анастасов

Кмет на Община Любимец