IMG 6065Ученици от групата по интереси "Родолюбче", създадена по проект "Твоят час" към НУ "Хр. Ботев" , бяха на посещение в Общинска администрация Любимец. Повод за визитата бе запознаване на малките ученици с работата на администрацията, с общинската структура, с ръководния екип и изпълняваните от него функции, задълженията на отделните административни отдели и др. Идеята бе децата от малки да познават дейността на местната изпълнителна власт.

Учениците бяха посрещнати от Кмета на общината Анастас Анастасов, който заедно със своите заместници Илия Илиев и Тодор Милев ги запознаха с ежедневната работа в администрацията, изпълнените проекти, един от които е за цялостното обновление на НУ „Хр. Ботев“ и представиха бъдещи планове и намерения, по които ще работи екипът през тази и следващата година. По време на посещението, Кметът отправи покана към децата да седнат на неговото работно място и нагледно ги запозна с документите, разглеждани в момента. Предоставената възможност предизвика вълнение сред децата, които споделиха, че обстановката в този кабинет ги кара да се чувстват отговорни за решаването на важни проблеми.

В края на срещата, домакинът почерпи своите гости и им пожела да продължат да се интересуват от своя роден край, да обичат и уважават неговите традиции, защото Любимец има нужда от будни и умни граждани като тях.IMG 6085

Групата бе сформирана от ученици от 3 и 4 клас от училището, с ръководител г-жа Стефка Янева. След посещението при градоначалника, децата посетиха Центъра за информация и услуги на граждани към администрацията. Там служителите разказаха за функциите и задълженията на всяка от представените служби, за правата и задълженията им като бъдещи пълноправни граждани и т.н.

Доволни от посещението децата споделиха, че искат отново да посетят администрацията, а част от тях заявиха, че ще учат много и се надяват един ден, някой от тях да бъде кмет на Община Любимец.

 

Снимки от посещението

 

IMG 5976С приемането на Бюджет 2018 и одобрение на заложената програма за извършване на ремонтни дейности с капиталови средства за тази година, община Любимец започна поетапното им изпълнение. Начало на строителните дейности на тротоарните пространства, като изравняване на терените, полагане на основа и всички предварителни процедури се постави с улиците: „Църковна“, „Шипка“ и част от „Кирил и Методий“ и „Захари Стоянов“. При подходящи климатични условия работата ще продължи по улиците „Дунав“, „Тунджа”, „Гладстон”, „Гео Милев”, „Бяло море” /между ул. „П.Р.Славейков” и ул. „Ал.Стамболийски”/ и „Стефан Караджа” /между ул. „Ивайловградска” и ул. „Витоша”/.

В момента администрацията работи и по създаване на паркинг в предблоковото пространство на блок 3 на ул. „Отец Паисий“. Паркингът ще бъде с 20 паркоместа и ще бъде предназначени за паркиране автомобилите на живущите в двата входа.IMG 6039

Интензивното подобряване на облика на града ще продължи с пълна рехабилитация на 19 улици в града. Със средства от общинския бюджет ще бъдат асфалтирани улиците: „Орбита”, „Здравец”, „Киев”, „Георги Добрев”, „Бреза” , част от „Пирин”, „Индустриална“, „Републиканска” /след ул. „Шар планина”/, „Цар Освободител“, „Желязко Терпешев” /до ул. „Иван Шишман”/ и паркинг – център /между ул. „Граф Игнатиев” и ул. „Цар Освободител”,„Тракия“ и част от ул. „Кирил и Методий“ – между улиците „Шипка“ и „Ал. Стамболийски“.

Освен горепосочените улици, по проект „Реконструкция и рехабилитация на улици, тротоари и съоръжения от уличната мрежа на населените места в община Любимец“ ще бъдат цялостно рехабилитирани 7 улици в града, а именно: „Иван Рилски“, „Граф Игнатиев“, „Ген. Гурко“, „Оборище“, „Янтра“, „Богомил“ и „Дамян Груев“. Проектът е от Програмата за развитие на селските райони и включва цялостно асфалтиране на посочените обекти, нови тротоари и бордюри, както и подмяна на уличното осветление.

След ремонта на улици и тротоари, общинският екип предвижда да се обновят и някои значими обекти като: помещения в Детска ясла гр. Любимец и прилежащия терен на детското заведение, ремонт на четвъртия етаж от сградата на Общинска болница; проектиране на кръстовище на ул.,,Васил Левски”, ул.,,Отец Паисий”, ул.,,Ивайловградска” като се изградят ограничителни огради; създаване и функциониране на видеонаблюдение; проектиране на три тенис корта и фитнес площадка на открито в района на общински стадион, придобиване на сградата на бивш Младежки дом и привеждането му в подходящ вид за експлоатация и др.

 

Уважаеми жители на община Любимец,

Уведомяваме Ви, че от 19.02.2018 г. собствениците на недвижими имоти в община Любимец вече могат да плащат местните си данъци и такси за 2018 година.

Тази година кампанията за данък върху превозните средства започна на 1.02.2018г.

Срокът за ползване на 5 % отстъпка от данък сгради, данък МПС и такса битови отпадъци е 30.04.2018г., при условие, че дължимите суми бъдат платени наведнъж.

Съобщенията за дължими данъци и такси ще се получават от собствениците от началото на месец март 2018г.

Задълженията могат да се плащат и на равни вноски, а сроковете са съответно:

-Данък върху недвижимите имоти –първа вноска до 30.06.2018г. и втора вноска до 31.10.2018г. ;

-Данък върху моторните превозни средства- първа вноска до 30.06.2018г. и втора вноска до 31.10.2018г. ;

-Такса битови отпадъци- първа вноска до 30.06.2018г. и втора вноска до 31.10.2018г.

Задълженията си може да платите по един от следните начини:

 - В брой и чрез ПОС устройство на касата на Отдел "Местни данъци и такси" в град Любимец, адрес: пл. "Трети март", Център за информация и услуги на граждани;

- По банков път по сметка на Община Любимец:

   IBAN: BG21UBBS80028413873000

   BIC:UBBSBGSF

   Обслужваща банка "ОББ" АД - клон Любимец

   КОД ЗА ВИД ПЛАЩАНЕ

 441400 - Окончателен годишен патентен данък

 442100 - Данък върху недвижими имоти

 442400 - Такса битови отпадъци

 442800 - Туристически данък

- На касите на "Български пощи" и чрез пощенски запис;

- На касите на ИЗИПЕЙ;

- На касите на "ОББ" АД в цялата страна;

Актуална информация за размера на задълженията Ви, може да получите в Отдел "Местни данъци и такси", гр. Любимец, площад "Трети март",чрез проверка на задълженията на страницата на Община Любимец, както и на посочените телефони - 03751/89-29; 03751/89-30 и 03751/89-18.

Задължените лица ще получават персоналния си ПИК код от служителите в отдел "Местни данъци и такси", лично чрез представена лична карта за физическите лица и лично с представена лична карта от представляващия/ управляващия за юридическите лица.

 

IMG 5902С възпоменателна церемония и поднасяне на цветя, обществеността на Любимец отбеляза 145-та годишнина от обесването на един от най-великите и незабравими българи Васил Иванов Кунчев, останал в историята под името Левски. Възпоменанието се състоя на 19 февруари на пл. „Трети март“, пред паметната плоча на Апостола на свободата.

Паметта на Левски бе почетена с едноминутно мълчание и свеждане на глави от ръководния екип на общината, представители на Детска градина и Детска ясла, от ученици и учители от всички училища от града, Ротари клуб „Любимец“, ПП ГЕРБ, служители на администрацията и граждани.

В същия ден учениците от двете начални училища „Хр. Ботев” и "З. Стоянов" в Любимец също почетоха паметта на Апостола. Те изнесоха рецитали пред своите учители и съученици, с които развълнуваха присъстващите.IMG 5942

Вече 145 години 19 февруари е ден на преклонение, ден на благоговение пред живота и делото на една от най-великите личности в българската история - Апостолът на свободата.

 

Снимки от годишнината

На 15.02.2018 г., Генералният Директор на ДП ”НКЖИ” е одобрил Протокол на Комисия от длъжностни лица от различни институции, за условията, дейностите и реда за закриване на жп прелез на ул. „Ивайловградска“ в гр. Любимец и от 16.02.2018 год., прелезът е затворен поради изтичане срока на експлоатацията му.

За гарантиране безопасността на всички граждани е СТРОГО ЗАБРАНЕНО пресичането на жп линията, в района на жп прелеза от пътни превозни средства, пешеходци и селскостопански животни!

Въведена е следната временна организация на движението:

За автомобили, с тегло до 7 тона и височина до 3.2 м., движението в посока Лозен-Малко градище – Ивайловград ще се осъществява през жп подлез на ул. „Васил Левски“, ул. „Здравец“ и ул. „Орбита“.

За автомобили , с тегло над 7 тона и височина над 3.2 м., преминаването ще се осъществява по обходен маршрут - транзитно през гр. Любимец ,по бул. „Одрин“ - разклон за с. Сива река - с. Малко градище – гр. Ивайловград.

Срокът на временната организация на движение ще бъде в сила до изграждане на „Западен обходен път на гр. Любимец” по направление на път III-597 /Ивайловград – Любимец/.

ЖП секция Пловдив се ангажира да изгради временни прегради, свързващи изградените два участъка на шумозащитната ограда в зоната на жп прелеза, за възпрепятстване пресичането на жп линията от пътни превозни средства, пешеходци и селскостопански животни.