IMG 3983В рамките на два дни - 21 и 22 ноември, наследници от Любимец на тракийски бежанци от Турска и Гръцка Тракия, посетиха земите, в които са родени и живели техните предци. Последователно те посетиха градовете Бабаески, Люлебургаз, Лозенград /Къркларели/, Виза и стигнаха до южните брегове на Черно море. По време на пътуването си, потомците видяха не само родните места на своите родители, баби и дядовци, но и разгледаха забележителностите по тези места. Трепет, вълнение и мили спомени нахлуха в съзнанието на повечето от тях при посещението им. „В съзнанието ми изплуваха серия от спомени: ралото с магарето, а зад тях дядо; баба, която шета из къщата и всичко, свързано с детството ми. Не мога да опиша колко се вълнувам. За мен това е сбъдната мечта!“ каза Николина Белчева – Председател на Тракийското дружество в гр. Любимец при завръщането си.

Така се чувстваха и останалите наследници, озовавайки се по родните места на своите предшественици. За известно време всеки потъна в свой собствен свят, останал насаме със спомените си.

Организирането на това пътуване бе продиктувано от желанието на наследници на тракийци да видят родните места на своите деди. Освен Председателят на дружеството, в организацията се включиха Община Любимец, НЧ „Братолюбие-1884“, както и приятелите от другата страна на границата - Фатма Йозкан и ръководния екип на  Община Бабаески.

Кметът на общината Анастас Анастасов осигури транспортът на групата, домакините - официална вечеря за всички присъстващи, а екипът на читалището организира цялостната програма на визитата - посещение на различните места, обяди и др.

 Ръководният екип на община Любимец, в лицето на заместник кметовете, уважи посещението на наследниците на тракийски бежанци в Р Турция и присъства на официалната вечеря в гр. Бабаески.  Двата екипа взаимно си благодариха за досегашното успешно сътрудничество и си обещаха в бъдеще да продължат да работят заедно. В знак на приятелство и уважение, те си размениха традиционни подаръци.

 

Снимки от визитата