IMG 6799След дълга и упорита работа, на 2 април, с официално откриване и отслужване на света литургия, бе даден старт на функционирането на изцяло реновираните помещения, пригодени за нуждите на Домашен социален патронаж. Мястото, където се помещава социалното заведение е в южното крило на сградата на Детска ясла Любимец, което повече от 20 години не функционира по предназначение.

По покана на Кмета на общината Анастас Анастасов, събитието бе уважено от Народния представител в 44 Народно събрание д-р Георги Станков, Областния управител г-н Станислав Дечев, Председателят на Общински съвет – Любимец Мария Станкова, кметовете от съседните общини Георги Манолов и Мария Киркова, общинските съветници и др.

Повече от година екипът на община Любимец работи усърдно по проектирането, ремонта и обзавеждането на кухненския блок и административната част на патронажа и успя в навечерието на най-големия християнски празник - Великден да създаде по- добри условия както за работа на персонала на социалното заведение, така и по-добро и качествено обслужване на потребителите.

Новата кухня е с най-модерно оборудване и на този етап обслужва 280 потребители, като целта на общинското ръководство е броят им да нарасне с още 100 души. Тя е оборудвана със съвременни домакински и ел.уреди, нови съдове за разнос на храна, стирилизатори и др., които са предпоставка за бързина и качество при приготвяне на храната.IMG 6826

През годините, патронажът се помещаваше в различни сгради, като през последното десетилетие бе разположен на 4 етаж в общинската болница. Това местоположение създаваше твърде много трудности и неудобства на всички участващи в процеса от приготвянето на храната до стигането до крайния потребител. Допълнително оборудването на кухнята и на сградния фонд бе технически и морално остаряло, което натоварваше с излишни разходи общинския бюджет. Това бе една от основните причини общинското ръководство да реши да работи в посока на преместване на патронажа и пълно обновление на кухнята и офисите на служителите.

Вложените усилия и средства не бяха малко, но водени от грижата за възрастното население, екипът на общината успя да постигне отлични резултати.

Откриването започна с освещаване на новата база и отслужване за здраве и благополучие на служителите и потребители на услугата, след което Кметът на Любимец сподели пред присъстващите: „Горд и удовлетворен съм от факта, че със собствени сили, със средства от бюджета на Община Любимец, се справихме с нелеката задача – подобряване качеството на предоставяните от Домашен социален патронаж услуги.

През 2016 г. бяха закупени 3 нови автомобила за разноса на храна. През 2019 г. предстои закупуването на още един автомобил.

Инвестицията за проектиране и изграждане на новите кухненски блокове не е малка - за изпълнението на проекта изразходвахме около 300 хил. лв. Но всеки вложен лев си струва, когато е похарчен за постигането на важните за нас цели – подобряване на грижите за възрастните хора в Община Любимец.“ След което се обърна към персонала: „На Вас - служителите, работещи в Домашен патронаж желая много здраве, сили и енергия, професионални успехи и истинска удовлетвореност от работата. На всички присъстващи и на Вашите семейства, желая светли Великденски празници!“

IMG 6849Поздрав към ръководния екип за приоритетите в управлението и вложените инвестиции отправи Областният управител Станислав Дечев. Той не пропусна да отбележи, че от доста години Кметът на Любимец, заедно с екипа си непрекъснато работи за обновяване облика на града, за подобряване дейността в различни сфери като образование, спорт, здравеопазване и сега социалното направление.

След приключване на официалната част всички присъстващи се оправиха към новите помещения, където можеха да се запознаят отблизо с направената инвестиция.

Новата кухня на Домашния социален патронаж е една несъмнена придобивка, която е поредната стъпка в усилията на Общината да разширява и подобрява кръга на социалните услуги в Любимец.

 

Снимки от откриването