В Националния оперативен център на ГДПБЗН-МВР постъпи информация от: НИМХ-МОН и МЦ на ВВС, че за 13.04.2019 г. е обявeн „жълт“ код за значителни валежи от дъжд с количества от 15 до 35 л./кв.м. за територията на областите: Видин, Враца, Монтана, София-град и София-област, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково, Кърджали и Смол

 НИМХ-МОН:
През следващите 36-48 часа времето ще се определя от преминаващи през Южна България и Егейско море плитки средиземноморски циклони. През следващото денонощие ще преобладава облачно време. Временни разкъсвания на облачността ще има над Южна България. На много места ще има валежи, след обяд в южните райони с гръмотевици. През нощта значителни валежи се очакват, главно в северната половина от страната, а през деня - в планинските райони. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Минималните температури ще бъдат между 4° и 9°, а максималните – между 12° и 17°. През нощта срещу неделя валежите ще продължат.
Над планините ще бъде предимно облачно, временни разкъсвания на облачността ще има преди обяд над Рило-Родопската област. На много места ще има валежи от дъжд, над 1800 метра – от сняг. В отделни райони валежите ще са значителни, придружени с гръмотевици. В ниските части ще духа до умерен североизточен, а по билата силен югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 6°, над 2000 метра – около 1°.
Над Черноморието ще бъде предимно облачно, на много места с валежи от дъжд. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 15°-16°. Температурата на морската вода е 11°-13°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.