gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

    Земята на Любимец има дълъг исторически живот ,който се мери с хилядолетия. Първите селища в тази област датират от  6 000 година преди новата ера.През тракийското време-третото,второто и първото хилядолетие преди новата ера този край притежава материален и културен възход,който го поставя на едно ниво със забелижителната Средиземноморска култура.По това време то е обитавано от тракийското племе Одриси,запазило най-дълго етнически облик,създало държавна организация и висока материална и духовна култура.

    В Средновиковието този край също живее интензивен и културен живот,следите от който намираме край някои от селищата.През този период християнството - движещо културния и духовен живот през Средновековието е било въведено в този край по-рано от колкото в другите предели на България.

    Петстотин години на Османското владичество са период на пълен застои.Селищата западат културния живот секва.Някъде в началото на тези столетия е основано и селището ,което днес е град Любимец.

    Този край заживява с нови темпове след Освобождението.Той е включен в пределите на България след Съединението на България