gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

kulturen afish

 

Скъпи съграждани,

Предлагаме Ви празнична програма за м. февруари, наситена с различни общоградски културни и творчески прояви. В началото на всеки месец ще бъдете уведомявани за предстоящите събития. Те са отворени за всеки, който желае да се включи.  

7 февруари /вторник/ - „Две жени, без да се брои мъжът” – фарс мюзикъл от Недялко Йорданов в НЧ „Братолюбие-1884“

14 февруари /вторник/ – Празник на виното и Kонкурс за най-добро домашно червено вино - пл. „Трети март“ 

19 февруари /неделя/  – отбелязване на 150 г. от обесването на Васил Левски - пл. „Трети март“

23 февруари /четвъртък/ – Арт-терапия „Вино и рисуване“ - Клуб „Приятели“ 

 

AFISH TRIFON ZAREZAN 23

IMG 3091

От 01.02.2023 г., стартира плащането на местните данъци и такси в община Любимец. То може да се извършва на каса в Отдел "Местни данъци и такси" в Център за информация и услуги на граждани, както по банков път или чрез финансови посредници.

 

Ставките за местни данъци и такси не са променени от миналата година и остават същите за 2023 г.

 

Срокът за ползване на 5 % отстъпка от данък сгради, данък МПС и такса битови отпадъци е 02.05.2023 г., при условие, че дължимите суми бъдат платени наведнъж.

Съобщенията за дължими данъци и такси ще се изпращат до собствениците до края на месец февруари 2023 г.

Задълженията могат да се плащат и на равни вноски, а сроковете са съответно:

- Данък върху недвижимите имоти –първа вноска до 30.06.2023г. и втора вноска до 31.10.2023г. ;

- Данък върху моторните превозни средства- първа вноска до 30.06.2023г. и втора вноска до 31.10.2023 г. ;

-Такса битови отпадъци- първа вноска до 30.06.2023 г. и втора вноска до 31.10.2023г.

 

Задълженията си може да платите по един от следните начини:

 - В брой и чрез ПОС устройство на касата на Отдел "Местни данъци и такси" в град Любимец, адрес: пл. "Трети март", Център за информация и услуги на граждани;

- По банков път по сметка на Община Любимец:

   IBAN: BG21UBBS80028413873000

   BIC:UBBSBGSF

   Обслужваща банка "ОББ" АД - клон Любимец

 

   КОД ЗА ВИД ПЛАЩАНЕ

 441400 - Окончателен годишен патентен данък

 442100 - Данък върху недвижими имоти

442300- Данък върху превозните средства

 442400 - Такса битови отпадъци

 442800 - Туристически данък

- На касите на "Български пощи";

- На касите на ИЗИПЕЙ;

 

Актуална информация за размера на задълженията Ви, може да получите в Отдел "Местни данъци и такси", гр. Любимец, площад "Трети март", чрез проверка на задълженията на страницата на Община Любимец, както и на посочените телефони - 03751/89-30 /КАСА/ и 03751/89-29 /инспектори по приходи/.

Задължените лица ще получават персоналния си ПИК код от служителите в отдел "Местни данъци и такси", лично чрез представена лична карта за физическите лица и лично с представена лична карта от представляващия/ управляващия за юридическите лица.

IMG 6122

 

Димитър Вангелов Вангелов бе един от петимата смели мъже, които искаха да спасят християнския кръст от водите на р. Марица. След оспорвана надпревара, той пръв хвана и целуна символа на Христовата вяра.

IMG 6093Митко участва в съревнованието за поредна година, но хваща кръста за първи път. „Много съм щастлив, че успях да се преборя тази година за кръста. Единственото, което си пожелавам, е да съм жив и здрав – аз и моето семейство! Тук съм със сина си, но той ще успее следващия път.“ – каза развълнуван след излизането си от водата.

След това всеки от участниците взе кръста и го целуна за здраве. Веселието и празничното настроение продължиха с хоро на брега на р.Марица, а отец Трифон поръси всеки от присъстващите със светена вода. 

IMG 6119Традицията за големия християнски празник Богоявление и тази година бе спазена, като в ритуала по спасяването на кръста участваха само млади мъже - православни християни.

 

Част от празника в снимки

IMG 6047

 

От днес, 5 януари, директорът на детските градини в Любимец Иванка Христова излезе в заслужен отдих, поради навършване на пенсионна възраст. Тя напуска образователната система след 42 години трудов стаж, от които последните десет като директор.

В знак на благодарност и признателност към труда на досегашния си ръководител, колективите от двата филиала в града организираха церемония по изпращане, която премина под надслов „Следвай мечтите си“. На нея бе поканен и ръководния екип на община Любимец.

IMG 6002

Кметът Анастас Анастасов, Зам.-кмета Илия Илиев и Таня Стоименова – старши експерт „Образование“, уважиха събитието и присъстваха в градината. За да засвидетелства още веднъж своето уважение към досегашния труд на г-жа Христова, Анастасов й връчи цветя и почетен знак „Плакет“ с думите: „През тези 10 години, които работихме съвместно, вие постигнахте много като ръководител на детските заведения. Те се развиха в добра посока, със сплотен и амбициран за работа колектив.“

IMG 6021

От своя страна г-жа Христова също благодари за доверието и съдействието на общинския екип за изминалите години, през които се извършиха основни ремонти и обновяване на материалните бази на всички детски градини в града и селата, облагородяване на дворните пространства, кътовете за игра на децата и др.

IMG 6022

Разбира се, направи ретроспекция на изминалите години и благодари на учителските колективи, като се обърна към тях с думите: „През годините вие доказахте, че сте професионалисти! Продължавайте да работите с любов и призвание учителската професия, за да продължи градината да се развива и да се слави с добро име.“

IMG 6027Емоцията и вълнението сред присъстващите бяха осезаеми. Всеки един от двата колектива бе подготвил топли думи на благодарност към досегашния директор.

IMG 6034

Госпожа Христова придоби право на пенсия през м. октомври 2022 г. и продължи да изпълнява задълженията си до края на годината. Временно изпълняващ длъжността до провеждането на конкурс ще бъде Димитрина Димитрова, досегашен зам. - директор.