gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

DSCF4337

Уважаеми, лекари и медицински специалисти от община Любимец,

Приемете моите поздравления по случай 7-ми април, Световен ден на здравето и професионален празник на здравния работник.

Лекарската професия е призвание, изискващо отговорност, всеотдайност, търпение и любов.

Вашата мисия е да помагате на хората и спасявате човешки животи. Затова бъдете непоклатими в битката за здраве и отстоявайте достойно принципите на лекарската професия!

По случай професионалния празник, Ви желая на първо място здраве, сили и благополучие, много професионални и лични успехи. Продължавайте да сте все така отдадени на една от най-великите каузи – опазване и спасяване на човешкия живот!

Честит празник!

 

С уважение: инж. Анастас Анастасов

Кмет на община Любимец

IMG 1176

 

За 72-ри път бивши и настоящи граничари, както и много цивилни граждани, се събраха в центъра на с. Вълче поле, за да отдадат заслужена почит пред смъртта на три млади момчета, загинали в тежка кървава престрелката на държавната граница в близост до вр. Сараборун, на 5 км. от селото. Панихидата бе на 30 март пред паметника-обелиск, издигнат в чест на Асен Илиев, Стоил Косовски и Георги Стоименов.

IMG 1160

На възпоменателната церемония тази година присъстваха и много млади хора – ученици от двете средни училища СУ „Ж. Терпешев“ гр. Любимец и „Д-р Петър Берон“ – Свиленград, както и деца на гранични полицаи и членове на Форума „Граничарите на България“. „Така се възпитава любов, отговорност и дълг към Родината, когато показваме на децата признателност към достойните българи преди нас, които с цената на живота си защитават неприкосновеността на българските граници!“ – бяха част от изказванията на граничните полицаи, довели децата си на поклонението.

В граничната история тази битка е една от най-тежките, които граничарите са водили с въоръжени бандитски групи. Отстоявайки безпрекословно идеалите на държавата и изпълнявайки служебния си дълг, младите войничета – редник Косовски, мл. сержант Илиев и ефрейтор Стоименов отдават живота си в името на Родината.

IMG 1165

В тяхна памет, община Любимец и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ - Свиленград организираха възпоменателна церемония, уважена от Централния съюз на ОСЗР – София, кметовете и председателите на общинските съвети от общините Ивайловград и Свиленград, действащи офицери от ГПУ – Свиленград, Ново село и Ивайловград, интернет-форума „Граничарите на България“, група от Панагюрище, бивши и настоящи граничари и всеки, който носи граничарския дълг в сърцето си.

IMG 1170

След кратките встъпителни думи, Кметът на община Любимец Анастас Анастасов, който е и подполковник от резерва, изнесе слово по повод годишнината от събитието. В него той поздрави всички граничари и ги призова с думите: „Младите български граничари загинаха с чест, а тяхната смърт е пример за това как трябва да отстояваме интересите на държавата, да пазим целостта на страната, да бъдем самоотвержени родолюбци.

Пример, който трябва да бъде даден и на подрастващото поколение. От всички нас, настоящи и бивши граничари, зависи как младежите ще възприемат тази отговорност, дали ще успеем да им предадем знанията, опитът и отговорността. Да им покажем какво е доблест, какво е чест, и как се защитава Отечество.“

IMG 1178

За животът на граничната бразда, за охраната и отбраната на държавата ни, за възстановяването и поддържането на паметниците на загинали граничари в защита държавните граници на България разказа оз полковник Павел Станев. Той благодари на община Любимец и Съюза на офицерите и сержантите от Свиленград за ежегодната организация, която правят, за да не бъде забравен подвига на младите момчета .

След официалната церемония всички сведоха глави и с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите. Всеки един от присъстващите положи цветя пред паметника, построен в тяхна чест през 1982 г. в центъра на Вълче поле и отдаде заслужена почит.

 IMG 1184

432623266 951139469724665 5422628394626004288 n

 

Волейболитките от СУ "Желязко Терпешев" се класираха на второ място в Областно състезание по волейбол. То се проведе на 26 март в гр. Димитровград и бе за ученици от 5 до 7 клас. 

"В състезанието взеха участие 5 отбора от областта, но нашите момичета отиграха отлично своите положения и се наредиха на 2 място в крайното класиране" - каза учителят по физическо възпитание и спорт към училището Петър Йорданов. 

B.BonevНа 26.03.1910 г. е роден Боньо Бонев - Почетен гражданин на Любимец. Неговият жизнен път включва поредица от дела, които развиват и утвърждават Любимец като социално-икономически град, а местното НЧ "Братолюбие-1884" като истински духовен и културен център. 

Той е редактор и издател на първите вестници в града – в. “Трезва мисъл” и в.”Правда”, съавтор е на книгата "Любимец" и автор на книгата “90 години банково дело в гр.Любимец”.

Последната голяма обществена и родолюбива изява на Боньо Бонев е съавторството му в издаването на книгата за историята на читалище “Братолюбие”.

На 24.08.2002 г., на Тържествено заседание на Общински съвет Любимец,  Боньо Бонев е удостоен със званието “Почетен гражданин на Любимец”.

За тези, които го помнят, той ще остане завинаги в паметта им със своята скромност, човечност, честност, етичност и принципност. За всички любимчани той е  истински пример за човек и гражданин, отдаден на мисълта и делото за възхода на гр.Любимец.

За съжаление, напуска земния си път на 29 април 2006 г. 
 

 

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ

 

ОБЩИНА ЛЮБИМЕЦ

От името на ВиК Любимец Ви уведомяваме, че има авария на на захранващия водопровод и водоподаването в града ще бъде преустановено в рамките на няколко часа. В момента се работи по отстраняване на проблема и при първа възможност то ще бъде възстановено.