gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Река Марица разделя община Любимец на две равни части. Административният център град Любимец е разположен на западния бряг на реката. Разстоянието от него до границата с Република Гърция е 9 км, а с Република Турция – 45 км. Територията на общината е 344 917 дка, от която 59% са земеделска земя.

  В община Любимец исторически местности, свързани с далечната и по-близка история са:
  „Глухите камъни”, които са скален култов комплекс, създаден от траките преди няколко хилядолетия. Намира се на няколко километра от село Малко Градище в североизточните Родопи. Няколкостотин трапецовидни ниши са издълбани върху монолитен скален блок висок 30 метра. Предполага се, че са се използвали за погребални урни. На 50 м. от нишите са мегалитните гробници, две от които са отлично запазени. Първата представлява помещение дълго 2м. и широко 1,5 метра, издълбано в гранитната скала. От него чрез 33 издялани в камъка стъпала се отива на самия връх, на който е разположена гробницата – мавзолей с размери 3х3 м. Целият погребален комплекс Глухите камъни е бил ограден с голяма крепостна стена, основите на която личат и до днес. Мегалитният комплекс Глухите камъни е бил едно от най-големите тракийски светилища от пр. Хр., чиято сила продължава да действа и днес на всеки, който го посети
.

 
Други туристически забележителности са: връх „Шейновец” и голям брой долмени.

  На територията на община Любимец се намира част от язовир Ивайловград. Местността край язовира е много красива, а природата е запазена. Тук има условия за практикуване на различни водни спортове, като регати, риболов, гребни спортове.