gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

На 13 март 2013 г., в заседателната зала на община Любимец се проведе среща с преподавателя по история от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ - проф. Иван Стоянов. Срещата бе по повод представяне на книгата му „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски“. Последната книга на професора е посветена на неизследвани моменти от живота и дейността на Апостола на свободата. Датата 13 март не бе избрана случайно, а бе съобразена с отбелязването на 100 годишнината от започването на щурма над Одринската крепост и славната победа над войската на Шукри паша.

Домакин на проявата бе НЧ „Братолюбие-1884”, а срещата се проведе в зала „Любимец”, която се оказа тясна за всички, които се интересуват от българската възрожденска история и в частност от живота и делото на Левски.

Към инициативата се включиха ученици и учители по история от СОУ „Ж. Терпешев”, които бяха и главни участници в дискусията за живота и делото на Апостола.

В началото на срещата седмокласници от гимназията, под ръководството на Д. Харишева и Н. Колева – учители по история в гимназията, подготвиха кратка презентация за боевете край Одрин. На мултимедия те онагледиха и разказаха за една от славните битки в българската история, част от епопеята за Балканската война.

Като домакин на срещата, секретарят на читалището Евгения Стоянова поднесе своите почитания към приноса и научни постижения на проф. Стоянов. Тя не скри радостта си от факта, че любимчани имат възможността да се докоснат до творчеството и изследванията на професора. В началото на срещата г-жа Невена Колева също поднесе своите поздрави към проф. Стоянов и запозна присъстващите с неговата богата автобиография.

В представянето на книгата си проф. Иван Стоянов сподели пред присъстващите, че да се пише за Васил Левски е много трудно. „Левски е по-голям от това, което познава българския народ. Неговите идеи са завети на днешния свят, на днешна обединена Европа.“ - каза историкът.

Книгата, не е сухо биографично изследване, а по-скоро – осветляване на някои спорни и нерешени все още проблеми за възгледите и дейността на Левски. Като отчита постиженията на историческата наука, авторът няма претенция за нищо друго, освен за исторически вярно представяне на разискваните въпроси. Той бе категоричен, че на българите не им трябва някакъв велик, безгрешен, канонизиран, фетишизиран и митологизиран образ на герой, не им трябва български Христос, а им е достатъчен живият пример и идеите на Васил Левски. И ако българският народ реализира само част от тези идеи, ако се посвети на Отечеството си не само на думи, но и на дела, както го прави Той, има макар и мъничка надежда за нашето бъдеще, е убеден авторът.

В почти едночасово експозе, той запозна любопитната публика с най-интересните моменти от делото на големия българин.

Авторът се спря на няколко основни акцента в нея: идеите на Васил Левски – идеи на новото време; революционният терор – „най-чистият път” към провал във вътрешната революционна организация; Васил Левски пред извънредната следствена комисия в София. Без да изневерява на академичния подход, със силата на фактите и на автентичните документални извори, въз основа на критично осмисляне на вече постигнатото от българската историопис, проф. Стоянов проследява в книгата си и някои от всеизвестните митове за Левски, като оборва част от наложилите се във времето клишета в оценките за Апостола. Авторът успя да заинтригува както младата публика в училището, така и всички останали, със своите задълбочени познания и начин на поднасянето им. Изложението им предизвика интересни въпроси и оживена дискусия.

Проф. д.и.н. Иван Стоянов е преподавател по история на Българското възраждане във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Той има зад гърба си над 150 научни монографии, статии, книги и др. Част от изданията „Васил Левски – Апостола на българската свобода” (излязло в превод на седем езика – немски, френски, английски, испански, италиански, норвежки и унгарски) и „Европейските измерения на Васил Левски” са от проекта „Реконструиране на Онбашиевата къща в рамките на национален музей „Васил Левски” и популяризиране живота и делото на Васил Левски, като част от европейското културно пространство”. Тези книги се базират изцяло на научно доказани факти за живота и революционната дейност на Апостола и го представят като последователен революционер, демократ и борец за свобода – лична, национална, общочовешка.