gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Проект „Спечели мечтаната работа”, 
финансиран от Национален център Европейски младежки програми и инициативи

 

 

 Успешни на пазара на труда или как да спечелим мечтаната работа?

През месеците март и април, 23 младежи от най-голямото училище в  Любимец се обучават в Социална лаборатория за личностно развитие. С голям интерес и при висока активност те добиват увереност за себепредставяне и общуване, развиват умения за изследване на собствените способности за търсене и анализиране на информация за работни места. Младите хора повишават компетенциите си при подготовка на документи за работа и явяване на интервю пред работодатели.

Дейността е по проект на Хасковското сдружение “Шанс и закрила”, който стартира през месец януари тази година и е финансиран от  Национален център “Европейски младежки програми и инициативи”. Реализира се и със съдействието на Община Любимец, която предостави залата за обучението. В основата на проекта е заложен нетрадиционен подход за овластяване на младите хора, като се стимулира тяхната активност и способност за жизнено планиране. Повече от 400 подрастващи и младежи  от Хасково, Свиленград и Любимец ще се възползват от осъществяването на проектните инициативи:

 - Съставяне и разпространение на  справочник „Успешни на пазара на труда или как да спечелим мечтаната работа”, чрез който младите хора ще повишат информираността си по отношение  възможностите и правото си на работа. 

- Двудневен семинар с младежки лидери, състоял се през месец февруари, в който екипът от  шестимата обучители от Любимец, заедно с младежи от Хасково и Свиленград, преминаха подготовка. Даяна Бойкова, Таня Николова, Евелина Стоименова, Атанас Жишев, Борислава Георгиева и Георги Червенков, овладяха умения за позитивно общуване и атрактивни техники за обучение и успешно  предадоха своя опит на другите младежи, използвайки подхода „Връстници обучават връстници”.

- Отворен web форум, чрез който младите  хора от цялата страна са въвлечени в дискусия по проблемите на трудовата заетост – конкурентноспособност, трудови и граждански договори, документи при кандидатстване за работа, дрескод и представяне пред работодатели. Там те споделят, изразяват емоции и мнения, разпространяват снимки и полезна информация.

- Предизвикателство за всички е симулативната игра „Спечели мечтаната работа!”, домакин на която ще бъде младежката група от Свиленград в началото на месец май. Три отбора по 12 младежи от Хасково, Свиленград и Любимец ще участват в надпревара за мечтаната работа като демонстрират компетенции,  придобити в Социална лаборатория.

Целта е младежите да добият увереност в собствените възможности; както и да бъде създадена защитена среда за отработване на придобитите умения; за демонстриране на различни поведенчески модели за справяне с конкуренцията при кандидатстване за работа.Ползите от проекта са безспорни, споделят участниците. Младите хора ще повишат информираността си по отношение  възможностите и правото си на работа.

Освен че са  преки ползватели, те участват активно във всички проектни дейности. Така ще се привлече общественото внимание към проблемите на младите хора, видени и споделени от самите тях. Положителен е фактът, че всички дейности по проекта осмислят свободното време на младежите като им дават  възможност за личностно развитие и социална ангажираност.

Снимки от проведения проект.