gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

Обновената и реновирана българската православна църква „Св. Св. Константин и Елена” в гр. Одрин  ще получи дарение на нова 300  килограмова камбана и нов месингов кръст с височина 1.60 м. Тържественото събитие ще бъде на 21 май, когато православната църква почита двамата Равноапостоли Константин и Елена. Новите придобивки са осигурени в следствие на дарителска кампания, организирана от Отечествения съюз.

Инициатор и организатор на идеята за изработване и поставяне на новата камбана и православен кръст в църквата е окръжната организация на Отечествения съюз в гр. Хасково, с Председател г-жа Маргарита Минчева. Инициативата бе одобрена от всички членове на организацията. Под патронажа на Националния съвет на Отечествения съюз премина и кампанията по набиране на средства из цялата страна.

Поводите, за поставяне на православните символи в двора на църквата, са отбелязването на 100 годишнината от Одринската епопея и 70 години от създаване на Отечествения съюз в България. Мероприятието съвпада и с друг приятен повод – честване 5 години от реставрирането на църквата.

В кампанията се включиха хора от цялата страна. В Любимец основен двигател по набиране на средства бе г-жа Мария Точкова -  Председател на Отечествения съюз в града. В рамките на три месеца организаторите от цялата страна успяха да съберат сумата от 20 000 лв., която бе достатъчна за изработване, превоз и монтиране на камбаната и кръста.

Камбаната е изработена от 20 % месинг и 80 % пиринч (сплав от мед и цинк по равни части) и има чудесен звън, а символът на християнството е изработен изцяло от месинг.

На тържественото връчване на двете придобивки ще присъстват представители от Министерски съвет, Председателя на СОСЗР –ген. Лейтенант Ст. Топалов, Председателя на Националния съвет на Отечествения съюз – г-н Симеон Симеонов, Областния управител на област Хасково – Ирена Узунова, Кметът на община Любимец – инж. Анастас Анастасов, обществени организации и др.

Над 50 човека от Любимец се включиха в дарителската кампания. За всички тях Кметът на общината организира безплатен транспорт до Одрин, където ще имат възможност да присъстват на връчването на църковните символи. Всички останали желаещи могат да заповядат със собствен превоз. Тържеството ще бъде открито в 10.00 ч. с тържествена литургия в църквата.

Ето и дарителите от Любимец:

  1. Анастас Анастасов
  2. Христо Желев
  3. Христо Христозов
  4. Илия Илиев
  5. Тошко Казаков
  6. Мая Трифонова
  7. Валя Банева
  8. Росица Карчева
  9. Елена Георгиева
  10. Христинка Видева
  11. Клуб „Приятели”
  12. НТА „Сакарци”
  13. Народни хора „Ритъм”
  14.  Николай Ценов
  15. Отдел „Счетоводство, финанси, бюджет” – ОбА Любимец
  16.  Филка Джогова
  17. Тинка Еленкова
  18. Иван Точков
  19. Мария Точкова
  20.  Колю Видев
  21. Груди Грудев
  22. Делю Кулов
  23.  Георги Янакиев
  24. Денко Чонев
  25. Мая Ленкова
  26. Пламен Тонев
  27. Аничка Колева
  28. Гергана Караджонова
  29. Цветан Петров
  30. Георги Деспинов
  31. Здравка Делчева
  32. Златка Нинева
  33. Мария Бакалова
  34. Иван Бамбалов