gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Петнадесетте членове от новосформираното доброволно формирование „Шейновец“ в община Любимец получиха униформа и служебни карти за работата им като доброволци. Те бяха връчени на 12 юли лично от Заместник кмета на общината инж. Христо Желев. В своето приветствие той ги поздрави за отговорността, която са поели за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации. „В лицето на община Любимец вие ще имате партньор, който ще ви подкрепя във всеки един момент и ще ви помага с каквото може“ – каза г-н Желев.

Защитното облекло включваше летен и зимен костюм с надпис Община Любимец, специални обувки, а на всички участници бе направена и застраховка „Живот“.

По повод мероприятието в Любимец бяха комисар Николай Вълчев Началник на ОУ „ПБЗН“ гл. инспектор Валентин Ангелов – Началник РС „ПБЗН“ – Свиленград.

В областта ще има четири подобни формирования и едно от тях е „Шейновец“. Комисар Вълчев подчерта, че от тук нататък службата ще разчита много на тях, на поетия ангажимент от тяхна страна и компетентност при овладяване и ликвидиране на пожари или други спасителни операции. 

Преди да се стигне до тук доброволците бяха обучени как да действат в случай на бедствия или аварии. Обучението бе в рамките на три дни - от 1 до 3 юли в сградата на РС по „Пожарна безопасност и защита на населението“ в гр. Свиленград и се проведе от служители на пожарната и Български червен кръст. Обучението бе съвместно с членовете от доброволното формирование от съседния град.

Съгласно учебна програма на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” доброволците преминаха през три обучителни модула – пожарно-аварийна безопасност, действия при бедствия и аварии и оказване на долекарска помощ.

След успешно преминаване на трите изпита, членовете на доброволните формирования могат да се включват в спасителни акции и да изпълняват следните основни дейности по защитата на населението: предупреждение; изпълнение на неотложни мерки за намаляване на въздействието; оповестяване; спасителни операции; ограничаване и ликвидиране на пожари;  операции по издирване и спасяване; извършване на неотложни аварийно-възстановителни работи; оказване на първа долекарска помощ на пострадалите при пожари, бедствия и извънредни ситуации и други операции, свързани със защитата.