gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

След предприетите действия от страна на общинското ръководство за издаване на Акт за общинска собственост на малката постройка, която се намира до входа на гробищния парк, последва негативна реакция от страна на Църковното настоятелство при храм „Света Богородица” в града, както и писмо от Негово Високопреосвещенство, Старозагорски митрополит Галактион до Кмета на Община Любимец. В писмото се казва, че "Отнемането на религиозни култови постройки от Църквата и поставянето им в собственост и владение на светски власти е нарушение на църковните канони...” . Негово Високопреосвещенство отправя и апел към ръководството на общината: „...в тази връзка Ви приканваме да сторите нужното за възстановяване на собствеността на параклиса...”

Проблемът предизвика коментари в града, както и в някои местни медии. В тази връзка, за да се изяснят фактите, Общинска администрация Любимец се чувства задължена да представи своята позиция и няколко аргумента, с които да се изясни чия собственост е  постройката в гробищния парк.

Въпросната сграда представлява масивна конструкция на един етаж, с площ от 64 кв.м. Построена е преди 1959 година с труда и средствата на местното население. В архивите на Общинска администрация Любимец няма документи, които да удостоверяват точна дата на построяване на сградата и нейното предназначение. Нито Община Любимец, нито Църковното настоятелство при храм „Св.Богородица” разполагат с документи, удостоверяващи собствеността на въпросната постройка.  Цялата информация, която идва в администрацията от по-възрастни съграждани е, че тази сграда е била построена по-скоро за стопански или административни нужди, но не и за параклис. Още повече, че за да бъде признат за църковен храм, параклисът е нужно да бъде осветен - чл. 140 (8) от Устава на Българската православна църква гласи: „Епархийските митрополити извършват освещаването на църкви и параклиси (освен ако параклисите не са в болници, затвори, училища и други обществени учреждения), след прехвърлянето на собствеността им на Българската православна църква – Българска Патриаршия и нейните поделения“. Нещо, което през годините, както и до този момент не е направено. Не е известно от кога и как т.нар. „храм” е получил името „Св. Архангел Михаил“ и надали някои от местните жители е чувал, че сградата се именува по този начин. Факт е, че архитектурата на сградата предразполага по-скоро да се използва като помощно помещение, отколкото за църковен храм.

В писмото на Негово Високопреосвещенство Митрополит Галактион се казва още, че „Сградата в гробищния парк, обект на настоящото писмо, е изградена от местни миряни за параклис, с добрите намерения – това да е място, в което да се "възнасят молитви за упокоение душите на починалите".

Тук всеки ще си зададе въпроса: „Защо в продължение на толкова години и до настоящия момент, това не се прави?”. За нас, жителите на града, не е известно някога сградата да се е използвала с това предназначение. Може би това се дължи на липсата на стопанисване и ангажираност от страна на заинтересованите институции.

Съгласно  чл.3, ал.2, т.2 от Закона за общинската собственост и чл. 2. ал.1 от Наредба № 19 на ОбС- Любимец, Гробищният парк е терен с особено предназначение, който заедно с изградените в него постройки и съоръжения, е публична общинска собственост. Те се управляват, стопанисват и поддържат от Кмета на Община Любимец (чл. 9 от Наредба №19).

Въпреки че според действащата нормативна уредба постройката е собственост на общината, предприетите от нейна страна действия по изготвянето на Акт за общинска собственост са продиктувани единствено и само от загрижеността за по-добро стопанисване на сградата.  

Това определя и категоричната позиция на Община Любимец по случая: „Общината не е отнемала от никого ничия собственост,  за да има задължението да я възстанови”.

В подкрепа на позицията на общината е нужно да се спомене, че в продължение на години от общинския бюджет ежегодно се предвиждат средства, необходими за поддържане, обновяване и разширяване на общинските гробищни паркове, за намиращите се в тях сгради и съоръжения, за озеленяване, изграждане на алейна мрежа, водопроводи и т.н. Само през 2008 година, община Любимец е отделила средства от бюджета си  в размер на 43 хил.лв.

Неоспорим факт е, и че през 2009 г., с Решение № 149 на Общински съвет Любимец, Църковното настоятелство при храм „Свето Успение Богородично“ гр. Любимец получава дарение на терен с площ 428.70 кв. м., отреден за построяване на параклис. Теренът се намира в гробищния парк в ПИ 9606. Дарението е направено, в следствие на искане от страна на настоятелството за строеж на нов храм. Четири години след това строежът на такъв все още не е започнал. Ако църковното настоятелство бе подело инициативата за строеж на църковен храм, с помощта и съдействието на общината, както и на благородни дарители, до настоящия момент той щеше да е въздигнат и може би осветен. Тук възниква резонният въпрос: „Ако досегашният параклис е бил собственост на църквата, каквито са твърденията на Църковното настоятелство и Негово Високопреосвещенство Митрополит Галактион, кому е нужен втори, при условие, че вече съществува един? Не биха ли били много два параклиса в един гробищен парк?!

В отговор на писмото, получено в администрацията от Негово Високопреосвещенство Старозагорски Митрополит Галактион, Кметът на Община Любимец – Анастас Анастасов пише:

„Следва съвсем отговорно да заявя, че Община Любимец като "светска власт", независимо от нейното управление, винаги се е стремяла да помага на църковните храмове на територията на общината и на техните църковни настоятелства - в много случаи с материални средства, както и да сътрудничи при необходимост.

Неоспорим е фактът, че по инициатива на ръководството на Община Любимец през 2012г., се откри процедура по издаването на нотариални актове за собственост на почти всички църковни храмове  на територията на общината. Благодарение на финансови средства, осигурени от общинския бюджет и на благородни дарители, същите вече притежават документи за собственост на  Българската православна църква.

В продължение на много години от бюджета на общината са се отделяли макар и скромни средства, под формата на месечна издръжка, в полза на Църковното настоятелство на храм "Св. Богородица" в град Любимец…

Уверявам Ви, че в лицето на ръководството на община Любимец и занапред църковните храмове и техните настоятелства ще срещат подкрепа и съдействие при разрешаването на проблеми и издигане авторитета на Българската Православна Църква.“

Същевременно е нужно да се заяви категоричната позиция и намерение на Общинското ръководство: актуването и узаконяването на общински имоти е част от политиката на Общинска администрация Любимец, която ще продължи и в бъдеще. Управление на имотите и вещите - общинска собственост, ще бъде в интерес на населението на общината, съобразно предназначението и нуждите, за които са предоставени.