gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Започна дългоочакваният ремонт на детските заведения в Любимец. В момента се извършват строително-ремонтни дейности в Детска ясла и ЦДГ „Рай“ 2, а ремонтът в Рай“ 1 ще стартира след цялостно приключването на работата в „Рай“ 2. Целта е да се работи поетапно, за да могат  децата, чиито родители са ангажирани, да посещават детска градина.

Предвидените мащабни дейности в трите заведения включват цялостна подмяна на отоплителна инсталация, като нафтовата котелна централа и вътрешна отоплителна инсталация ще се сменят с нова система за работа с биогориво /пелети/, както и ще се монтира система за автоматично управление с топломер за измерване на произведената топлинна енергия. Освен това ремонтните дейности включват подмяна на дограмата там където не е сменена, топлоизолиране /саниране/ на стени и топло и хидроизолиране на покрив. При обновяването на покривите ще се монтира гръмоотводна мрежа, която да предпазва детските заведения от мълнии.

 

 

 

Обновяването на детските заведения се извършват по проект „Енергийно ефективни мерки в обществени сгради –V транш”, а средствата са отпуснати като безвъзмездна финансова помощ от международния фонд "Козлодуй", след предварително подписано споразумение между община Любимец и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Стойността на трите проекта е приблизително 700 хил. лева.

 

Тъй като водосточните тръби и улуците нямат пряко отношение към енергийната ефективност на сградите, но трябва да бъдат сменени, общината като бенефициент ще осигури средства за тяхната подмяна. По този начин сградата ще придобие завършен и практичен външен вид.

Строително-ремонтите дейности в Детската ясла започнаха на 2 септември, а тези в детската градина в края на м. август. Изпълнителите на обектите гарантират, че в срок до два месеца ще приключат работа и детските заведения ще могат да стартират, макар и със закъснение, учебната година.

Община Любимец и ръководствата на детската градина и детска ясла поднасят своите извинения на всички родители за причиненото неудобство и се надяват, те да проявят разбиране и толерантност докато се извършват ремонтните дейности. От своя страна общината ще съдейства фирмите да приключат по-бързо и нормалните занятия да се възстановят  своевременно.

След приключване на ремонта детските заведения, в които се обучават приблизително 300 деца, ще бъдат добре отоплени, а разходите за електроенергия и топлоенергия ще се понижат драстично в предстоящия отоплителен сезон.