gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

Жителите на Любимец и тази година засвидетелстваха своята почит и уважение към Апостола на свободата. Те се събраха на възпоменателна церемония по повод 141-та годишнина от гибелта на Дякона пред паметната плоча в центъра на града.

Повече от век 19 февруари е ден на преклонение, ден на благоговение пред живота и  делото на една от най-великите личности и безспорно значима фигура в българската история - Васил Левски.

Със своето присъствие на центъра местното неселение показа, че Апостолът на свободата не е забравен. Ученици от местната гимназия, общински съветници, административни служители, представители на политически и обществени организации и граждани преклониха глава пред  подвига на Апостола. Пред всички присъстващи Христо Чорлов  от 5 „а“ клас рецитира стихотворението Хр. Ботев „Обесването на Васил Левски“.

В знак на признателност, присъстващите отрупаха венци и цветя паметника му. Умиление предизвика и най-малката почитателка на Левски. Със своето присъствие двегодишната Теди Димитрова, даде пример как се почита паметта на човека, отдал живота си за свободата на Отечеството. След церемонията тя, заедно със своята баба, поставиха  цветя пред паметната плоча на Дякона.

 

Снимки от възпоменателната церемония 

 

 

На 19 февруари учениците от НУ „Захари Стоянов” почетоха паметта на Апостола на свободата. В двора на училището четвъртокласниците изнесоха рецитал, който  развълнува всички присъстващи и напомни за святото дело на националния герой. Учениците от ІІ „а” клас изготвиха и поставиха във фоайето на училището табло, посветено на големия идеолог и неуморен организатор на българската национална революция. Ученици и учители поднесоха цветя пред паметната плоча в центъра на града и така още веднъж показаха своето уважение и преклонение пред  Васил Левски, който отдавна се е превърнал в икона за поколения българи.