gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

 

Делегация от Любимец бе на официално тридневно посещение в побратимения Люлебургаз, Р Турция. Дните на визитата бяха от 18 до 20 август, а поводът бе провеждане на заключителна среща, във връзка с изпълнението на проект  „Съхранение на културно-историческото наследство на Любимец и Люлебургаз” по ТГС България-Турция.  Делегацията бе водена от Кмета на общината инж. Анастас Анастасов и г-жа Евгения Стоянова - Секретар на  НЧ „Братолюбие-1884”, като двете институции са съответно партньор и водеща страна по съвместния проект с турската община.

Още с пристигането си гостите бяха посрещнати в кабинета на Кмета на Люлебургаз г-н Емин Халебак. В знак на благодарност и добри партньорски взаимоотношения, г-жа Стоянова подари на турския кмет специално приготвен за повода български сладък хляб. Ароматното и вкусно изкушение изненада приятно домакините, които не пропуснаха възможността да го опитат веднага.

В хода на разговора се обсъди изпълнението на проекта и в двете общини. Партньорите не скриха задоволството си, че благодарение на финансовите средства,  в Любимец и Люлебургаз се създадоха както отлични условия за работа, така и добре изглеждащи сгради. Двамата градоначалника си обещаха, че и през новия програмен период ще продължат да работят съвместно за реализирането на различни проекти.

В рамките на три дни любезните домакини представиха забележителностите на града си: различни културни и спортни бази, работилници за ръчно изработване на бижута от стъкло, градски парк, пречиствателна станция и др. изградени изцяло със средства на общината. В центъра на събитията бе официалното откриване на изцяло ремонтираната и обновена баня Сокулу Мехмед паша. Общината със собствени средства е направила ремонт на 400 годишната сграда. Финансирането по проекта е помогнало за обзавеждане на зали за работа на Общински съвет Люлебургаз, които са с ново офис и компютърно оборудване и дава възможност за излъчване на заседанията в ефир.

По време на откриването на архитектурната забележителност, трите страни по проекта - община Любимец, НЧ „Братолюбие-1884“ и община Люлебургаз приветстваха идеята за реализирането му. Те направиха оценка, че благодарение на високото доверие между партньорите, съвместната работа и добрите взаимоотношения, той е постигнал висок успех и е дал добър резултат за всички.

Верни на своето гостоприемство, домакините непрекъснато осигуряваха кафе, чай и турски деликатеси на своите гости.

В знак на благодарност, Кметът на Любимец г-н Анастасов, поднесе подаръци на турските си колеги и на екипа на проекта. Г-жа Таня Нинева – почетен член на читалището и един от производителите на мед в града, подари на Халебак различни видове мед, символ на мъдрост, изобилие, хармония и работа.

Преди гостите да отпътуват за България г-н Халебак лично поздрави всеки един от тях, пожела им приятно пътуване и до нови срещи.

Снимки от срещата може да разгледате от галерията