gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

Под мотото 45 години от обявяването на Любимец за град преминаха празничните дни в града. След решение Общински съвет –Любимец през 2002 г. той се чества ежегодно в последната седмица на м. август, когато по стар стил църквата празнува Успение Богородично или Голяма Богородица. Организаторите Община Любимец и НЧ „Братолюбие-1884“ се погрижиха 45-годишнината да бъде отбелязана празнично и да бъде интересна на местното население.

 На 27 август 2014 г. Любимец навърши 45 години от обявяването си за град. В тази връзка организаторите подготвиха едноседмична културно-развлекателна програма, посветена на празника.

През първия ден 25 август, малчуганите от града се срещнаха с Бате Енчо, който повече от час и половина забавлява децата в градския парк. Детското шоу премина под звуците на забавни песни и танци, а децата бяха нетърпеливи да покажат какво могат и знаят. В края на партито присъстващите получиха за награда сладолед, осигурен от общината.

 В същия ден градът бе домакин на две изложби на местни художници. В градския парк бяха ситуирани картините на младите таланти Емилиян Тенев и Габриела Тръндева, както и рисунки на децата от Арт Клуб „Креатив“. Повече от два месеца малките възпитаници на Мария Валериева рисуваха различни забележителности от града, за да участват в конкурса „Любимец в багри“, организиран по повод годишнината.  Жури оцени най-добрите от тях, а победителите в конкурса получиха награди от Кмета на общината.

Специален гост на изложбата бе Оля Ангелакова – член на Съюза на Българските художниции преподавател по Изобразително изкуство. Тя е учител на Емо, а представянето на творчеството на двамата творци бе една от причините да бъде в града. Г-жа Ангелакова сподели пред публиката, че е впечатлена от таланта и на двамата, а в бъдеще Любимец ще се гордее с творбите им.

В същия ден друг талант, чийто корен е от Любимец, представи своята самостоятелна изложба. Мария Петранова за втори път представя авторски картини в двора на бащината си къща в гр. Любимец. Изложбата бе посветена на 100 годишнината от рождението на майката ѝ и включва живописни картини от живота и преживяванията на авторката през годините. Мария Петранова е самороден талант. В началото на представянето тя каза: „Аз никога не съм била в художествено училище, нито съм посещавала уроци по рисуване. За съжаление талантът ми се прояви когато загубих родителите си. Затова тази изложба я посвещавам на тях“.

 

Снимки на децата с Бате Енчо

 
 
 
 На следващия ден се проведе среща-разговор с местни автори, посветили част от литературното си творчество на родния град. Това бяха: младата поетеса Магдалена Филипова, Мария Точкова, Лилян Паунов, Иван Цветков и Петър Беломорски. По време на срещата авторите представиха част от своето творчество, разказаха забавни случки и поводите за написване на един или друг стих, както и още веднъж показаха безрезервната си любов към родния град. В този ден се състоя и награждаването на победителите в литературния конкурс „Обичам те, Любимец“. В раздел поезия компетентно жури оцени авторските стихотворения на Христина Борисова Главанова от гр. Севлиево, чиито стихове се класираха на първо и второ място, а трето място взе стихотворението на Светлана Николова Ангелова от гр. Харманли.

В раздел проза журито класира на първо място есето на Иван Цветков, на второ - на Памела Бойкова, а на трето – на Петя Христова. И тримата автори са от града.

Победителите в двете категории получиха парична награда, грамота и юбилейна значка, с логото на община Любимец.

 

Снимки от литературната вечер 

 

Един от най-силните и важни дни в празничната програма бе 27 август, когато се проведе Тържествено заседание на Общински съвет Любимец. Началото на празничния ден се постави с отслужване на тържествен молебен за здраве и благоденствие на жителите на общината от отец Трифон Караджонов в църквата „Света Богородица“. В края на молебена отецът направи освещаване на новото общинско знаме.

През това време на площада духовият оркестър “Костадин Манов“ от Свиленград създаваше настроение в празничния ден. Под звуците на тържествената музика в тревната площ на площад „Трети март“ Кметът на общината – инж. Анастас Анастасов и Председателят на ОбС – Мария Станкова засадиха дърво, което да символизира годишнината.

Най-тържественият момент бе провеждането на Тържествена сесия в зала „Любимец“. Под звуците на двете песни, посветени на Любимец с автори Лилян Паунов и Мария Точкова, присъстващите заеха своите места в залата. Госпожа Станкова откри заседанието и отправи своето приветствие към жителите и гости на града.

Кметът от своя страна също поздрави хората от Любимец. В словото си той не пропусна да благодари на всички любимчани, които със своя труд, упоритост и любов към родния град са постигнали много успехи и са прославили името на града ни на национално ниво. Той пожела на всички онези, които  живеят, работят и сътворяват неговата нова история - здраве, много лични успехи и щастие.

Честването на 45 годишнината на град Любимец бе прекрасна възможност да се отдаде заслужена благодарност на всички кметове и Председатели на Общински съвет, управлявали града през годините, които със своята всеотдайност са спомогнали за неговото изграждане и развитие във времето. В знак на уважение към техния труд г-н Анастасов връчи почетен знак – плакет на всички, които към момента са живи, а именно:  Петър Беломорски, Ангел Трендафилов, Иван Полихронов, Васил Козалиев, Надка Попова, Янко Кючуков и Председателите - Георги Деспинов, Ангел Голев и Димитър Бонев. Освен на тях, на тържествената церемония се отдаде заслужено уважение и към настоящите общински съветници, които работят за просперитета на града ни.

В денят, в който Любимец е обявен за град - 27 август 1969 г., тук се ражда Алеко Алеков. От тогава той е известен с прозвището Първият гражданин на Любимец. Като такъв той получи Плакет с герба на Общината.  

 

Снимки от тържествената сесия 

 

Тържествената програма продължи и на следващия ден, когато гости и жители на града имаха възможност да разгледат фотоизложбата „Усмивки от Любимец“ с автори Георги Стратиев и Васил Николов. Тя бе ситуирана във фоайето на НЧ „Братолюбие-1884“ и в рамките на няколко дни предизвика огромен интерес. Изложбата включва различни личности от живота на града, доказали се през годините като най-добри в своята област. Тя обхваща представители на различни занаяти, лекар, земеделец, полицай, пожарникар, музикант, спортисти и др. А какво е едно селище без трите важни фундаментални личности „Кмета, даскала и попа“, представени в лицето на Кмета Анастасов, даскала – Кануша Асенова и отец Трифон Караджанов. Изложбата включва общо 54 фотоса всеки по своему интересен и забавен.

Вечерта от 21.00 часа организаторите предложиха дискотека на открито, озаглавена „Звезди под звездите“ с участието на други таланти от града ни Жоро Любимец и DJ Живко Mix. По повод празника, общината осигури телефон Самсунг Галакси С, който бе спечелен на лотариен принцип от малката Ани Хр. Атанасова. Единственото изискване бе забавляващите се да бъдат облечени в бяло.

Следващите два дни от програмата преминаха с концертни програми на ансамбъл „Елика“ от гр. Пловдив, Милко Калайджиев, Рая Мехмекяе, Славка Калчева, Фолклорен Ансамбъл „Пирин – гр. Благоевград и рок група „Сигнал“. Всяка вечер центърът бе пълнен с любители на хубавата българска музика и танци. Дори поздравът „Добър вечер, Хасково“ не успя да помрачи настроението на присъстващите, дошли да се забавляват.