gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 2131Във връзка с 90 годишнината на НЧ „Посвета-1925“ с. Лозен, 5 години от учредяването на етнографския музей на селото и 285 години от основаването му, настоятелството на читалището организира поредица от мероприятия.  Едно от тях бе свързано с популяризиране на богатото  археологическо наследство на лозенския край. В тази връзка екипът на културния център  покани Националният археологически институт с музей при БАН, с който съвместно организираха временна изложба „Светилището на Тракийския конник при с. Лозен“.

 По време на експозицията се показаха релефи и статуетки на най-почитаното от траките божество от най-голямото му светилище в югоизточната част на България. Паметниците датират от римската епоха, предимно от II и III в., и се открояват с особеностите на иконографията си, която в някои случаи е без паралели от други места.

Част от изложбата бяха два забележителни орелефа на Тракийския конник. Едната, при която Херосът е изобразен при лов на мечка, съпътстван от лъв – единствен по рода си сюжет върху оброчните плочки на Конника открити досега. Другата отличителна плочка впечатлява с два допълнителни животински фриза под основната сцена. Плочката носи и посветителен текст, от който става ясно, че обект на молитви в светилището е бил и бог Аполон.

В един от дните за посещение Кметът на общината разгледа изложените експонати. Той бе впечатлен от изложените находки и поздрави служителите на читалището за идеята и ентусиазма им да поддържат .

Изложбата бе отворена за посетители в дните от 11 до 29 април 2015 г. в дюкяна на дядо Слави, строен в началото на XX в. Там се помещава и етнографската сбирка на селото. Откриването ѝ съвпадна и с отбелязването на великденските празници, а  Куратор на изложбата бе гл. ас. д-р Красимира Карадимитрова от НАИМ при БАН.

 

Снимки от изложбата