gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

IMG 4273На един от най-големите християнски празници Успение Богородично, в близост до с. Йерусалимово бе открит нов параклис. Християнската обител е единствената у нас, която носи името  „Вход Господен в Йерусалим" и е дарение от семейството на родената в село Йерусалимово Цонка Каснакова  - проф. д-р от Тракийски университет Стара Загора.

Храмът е построен в наследствен имот от дядо й Кольо Манов и се намира до издигнатият през 2000-та година 6-метров метален кръст на входа на селото, който също се намира в наследствените ниви на рода на дядо Кольо. Олтарът е изографисан от майсторските ръце на иконодякон Тодор  Тодоров от Свиленград, а платен от дъщерята на проф. Каснакова - Елена Петрова и семейството й. Дарения под различна форма са направили много миряни от селото, Любимец и други градове.

„Параклисът е направен за здравето не само на йерусалимци, а за всички хора“  сподели  проф. Каснакова в своето изказване. Тя пожела на всички, събрали се на хълма в непосредствена близост до селото, да намерят спокойствие и любов в храма, да влизат с вяра в него, макар че той все още не е осветен и признат според канона на църквата.

"Няма свещеник днес и параклисът няма да бъде осветен, защото нашата православна църква има канони, които трудно се изпълняват, но ние с вас, палейки по свещичка тук, всъщност направихме част от това освещаване ", сподели пред множеството Цонка Каснакова. Земята и храма ще бъдат дарени на църквата, както е по канон и едва тогава осветени.

„Много се радвам за това, че параклисът ни събра отново и демонстрира, че името на Йерусалимово означава мир, любов и разбирателство. Моето пожелание към всички вас е винаги с любов и радост да идваме при този храм и да се молим за здравето и щастието на всички хора по света."IMG 4335

След като запалиха свещичка в параклиса, десетките събрали се на символичното му отключване се отправиха към селото, където в двора на местната църква „Св. Димитър"   12 казана с курбан, приготвени от майсторът Георги Гочев бяха раздадени за здраве и благополучие. Жертвените животни за приготвянето му също са дарени от миряни.

На събитието като официални лица присъстваха Зам.областният управител на Хасково Станислав Дечев  и Кметът на Любимец Анастас Анастасов, заедно с ръководния си екип.

Бе проведен  и благотворителен търг, на който бяха продадени различни предмети. Средствата от търга ще бъдат дарени на църквата.

 

Снимки от откриването на параклиса