gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

В рамките на един месец - от  20 октомври до 20 ноември 2015 г. в област Хасково ще се проведат безплатни клинични изследвания на здравно неосигурени лица от ромски произход и на такива със затруднен достъп до лечебните заведения от населените места в областта. Изследванията се правят със съвременна апаратура в мобилна клинична лаборатория, която отива на място при пациентите. Ще се изследва за наличие на анемия, захарен диабет, високо кръвно налягане и заболявания  на   бъбреците.

Първите безплатни  изследвания в Любимец се направиха на 27 октомври от екипа на д-р Минка Делчева, Управител на Медико-диагностична лаборатория „Делпем“ ЕООД, но те ще продължат и в началото на м. ноември т.г. Мобилният екип за извършване на услугата е одобрен от РЗИ – Хасково. Изследванията се извършват по проект  431 на Министерството  на  здравеопазването - „Клинико-лабораторни изследвания на здравно неосигурени лица от ромски произход и на такива със затруднен достъп до лечебни здравни заведения“. Минималният брой пациенти, които ще се възползват от безплатните изследвания са 500, но д-р Делчева гарантира, че всеки, който отговаря на условията, ще може да се възползва от услугата. 

Мобилната лаборатория е оборудвана с апарати, съгласно Медицинския стандарт и е предоставена  от Министерство на здравеопазването.