gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 4887

На официална церемония Министър-председателят Бойко Борисов, Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и инж.Милчо Ламбрев - Генерален директор на ДП „НКЖИ“ откриха новата жп гара в нашия град и обновения железопътен участък Любимец – гръцка граница. Трасето е изцяло електрифицирано и позволява скорост от 160 км/ч., като на участъците без завои може да се достигне скорост от 200 км/ч.

Събитието бе на 15.05.2016 г. в района на жп гара „Любимец“, но което се извърши тържествен водосвет и отправиха приветствия от официалните лица.

По програма гостите пристигнаха до жп гарата с влак, като по време на пътуването се демонстрира новата електронна билетоиздаваща система.

Официалните лица бяха посрещнати от Кмета на общината г-н Анастас Анастасов, общински съветници, жители и гости на града. В края на церемонията кметът подари на Министър-председателя Борисов авторска картина на Никола Ангелаков и плакет с герба на община Любимец. Анастасов благодари на екипа на министър Московски и каза, че за първи път, след повече от 100 години в Любимец се открива нова жп гара.

Проект „Реконструкция и електрификация на жп линия Пловдив – Свиленград – Турска/Гръцка граница и оптимизиране на трасето за скорост  160 км/ч“ е част от магистрална железопътна линия Калотина – Драгоман – София – Пловдив – Свиленград – турска/гръцка граници и е от изключителна важност за националната железопътна мрежа. Той обхваща реконструкция и частично удвояване на приблизително 151 км железен път, изграждане на контактна мрежа, тягови подстанции, системи за сигнализация, телекомуникации и радиоуправление, съоръжения, които да позволяват бъдещо удвояване на цялата линия. В урбанизираните територии са монтирани шумозаглушителни огради.

Чрез изпълнението на този проект, Община Любимец се включва в интегрираната транспортна система на Европа.

Историческа справка:

При построяването на Баронхиршовата железопътна линия Истанбул – София през 1865 г. при Хебибчево няма гара. Жителите на селото трябва да ходят пеш до Харманли и от там да се качват на влака. Любимчани не могат да се примирят с това положение и след Освобождението се залавят здраво за идеята и делото да се открие гара в селото им. Компанията отговаря на искането им, че е съгласна, но при условие, че за всеки влак ще има най-малко по двама пътника. Първенците на селото дават дума и гарата е построена. При всяко изпращане на влака двама общински пазванти проверяват дали има пътници. Ако има, те самите се връщат, а ако пък няма, купуват си билети до Харманли и пътуват с влака. Такова е решението на общинския съвет, с което поетото, спрямо компанията, задължение се изпълнява добросъвестно и безупречно.

(из книгата  „Любимец“, Боню Бонев)

 Снимки от откриването