IMG 2694И тази година жители и гости на Любимец присъстваха на пл. «Трети март», за да отбележат 141-та годишнина от Освобождението на България от Османско робство. На най-великата дата в българската история, любимчани отново показаха своето родолюбие, почит и преклонение към хилядите знайни и незнайни войни, отдали живота си за свободата на Отечеството.

Официалната церемония започна от 10. 30 ч. с ритуал по издигане на Националното знаме под звуците на химна на Република България, след което всички присъстващи сведоха глави и с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите.

Кметът на Община Любимец инж. Анастас Анастасов поздрави всички присъстващи с националния празник. В своето слово той припомни великия и неоценим подвиг на българските опълченци, които спират с гърдите и телата си настъплението на противника. „ Като достойни наследници, сме длъжни да пазим тази свобода, защото тя не се дава даром, веднъж и завинаги. Днес повече от всякога трябва да работим така, че да отстояваме своите идеали, да бъдем достойни хора в демократична и свободна България“. Той завърши с думите „Да живее България“, с което още повече подсили празничното настроение.

Годишнината бе уважена от д-р Георги Станков – Народен представител в 44 НС, Мария Станкова – Председател на ОбС- Любимец,ръководители на учебни и обществени институции, учители, ученици, представители от политическите партии ГЕРБ и БСП, Ротари клуб „Любимец“, Дружество „Тракия“ и много граждани.IMG 2698

След официалната част, празничната програма започна с емоционален рецитал на ученици от НУ «Хр. Ботев». Те изпълниха поредица от стихове, с които повдигнаха духа на присъстващите и ги потопиха безпримерната смелост и героичния подвиг на българските опълченци.

IMG 2722За да покажат магията и красотата на българския фолклор, ТС „Сакарче“ към НЧ „Братолюбие-1884“ изпълни тракийски народен танц.

Предвождани от българския трибагреник официалните представители, както и всички присъстващи, в организирано шествие се отправиха от центъра към Паметника в градския парк, издигнат в чест на загиналите във войните и положиха венци и цветя в знак на преклонение.

 

Снимки от празника