IMG 4234За първи път, след десетилетия прекъсване, жителите на с. Белица, община Любимец, възобновиха стар обичай, наречен от местните „Цаца“. По различните населени места той е известен още като кукери, бобошари и др. и се изпълнява в деня преди Сирни заговезни. Всеки участник се преобразява така, че да изглежда плашещо за околните.

Възобновяването на обичая бе инициирано от Кмета на селото Дияна Кушелиева и НЧ „Просвета-1928“, които съвместно с голяма част от хората от селото, направиха възстановка на ритуала „сватба“- типичен за този край. Обичаят „цаца” предшества пролетта и поставя началото на стопанската година по един типично български начин.

Кукерския обичай, които изпълниха местните „цаци“, включва два елемента. В предобедните часове участниците обходиха селото, за да орисат стопаните на всяка къща за здраве и благополучие. През цялото време те гониха, плашеха и разсмиваха жителите и гостите на селото.

Другият елемент на обичая се изпълни по залез слънце. Когато замлъкнаха кукерските звънци, на площада в селото лумна огън. Запалването на огъня се свързва с вярването, че колкото е по – голяма огнената клада, толкова годината ще е по – защитена от градушки и ще бъде плодородна. След това всички присъстващи прескачат огъня, за да са здрави, силни и работоспособни. За завършек на обреда около огъня се захвана хоро и празникът прерасна в истинско народно веселие.IMG 4164

По покана на организаторите ритуалът бе уважен от д-р Георги Станков, народен представител от 44 – то Народно събрание и от зам. - кмета на общ. Любимец инж. Тодор Милев. Те също бяха орисани за здраве и берекет от местните „цаци“. Като гости на празника те се включиха в дарителската кампания за набиране на парични средства. В края на празника организаторите преброиха сумата от 601 лв., с които ще се подпомогнат бъдещи инициативи в селото.

 

Снимки от празника