IMG 2884На 26 март, с поднасяне на венци и цветя, потомци на тракийските бежанци от дружество „Тракия“ в гр. Любимец почетоха 106- тата година от Одринската епопея, която се отбелязва като Деня на Тракия. Групата родолюбци се събраха пред паметника на загиналите войни в градския парк.

Кратко слово за значението на този ден в българската история изнесе Председателят на дружеството Михаил Димитров. Част от неговото приветствие бе: “На този ден се прекланяме пред подвига на българските войни, паднали край Одрин. Отдаваме почит и на хилядите българи – тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет“, след което призова присъстващите да сведат глави и с едноминутно мълчание да почетат подвига на храбрите български войни и хилядите тракийски мъченици, отдали живота си за каузата „Свободна и целокупна България”.

След ритуалната част г-н Димитров покани присъстващите на чаша кафе.

В българския културно-исторически календар е прието 26 март да се отбелязва като Деня на Тракия. На този ден се чества подвига на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и преклонение пред паметта на хилядите българи - тракийски бежанци. Чества се като годишнина от 26 март 1913 г. – деня, в който през Балканската война (1912-1913), е превзета Одринската крепост от силите на Българската армия.

 

Снимки от честването