gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 9499

 

Традицията за големия християнски празник Богоявление и тази година бе спазена, като в ритуала по спасяването на кръста участваха млади мъже - православни християни.

33-годишния Атанас Червенков от Любимец бе един от деветте млади мъже, които имаха смелостта да се хвърлят във водите на р. Марица, и пръв хвана светия кръст на Йордановден.

Младият мъж участва за трета поредна година в ритуала, но хваща кръста за първи път. „Единственото, което си пожелавам, е да съм жив и здрав – аз и моето семейство!“ – каза Наско след излизането си от водата.

IMG 9504След това, Атанас покани всеки желаещ да целуне кръста и за първи път мъжете заиграха хоро във водите на Марица. Хорото продължи на брега на реката и в него се включиха и част от присъстващите.

IMG 9565Празникът Богоявление се проведе и в с. Лозен. В него взеха участие 8 млади момчета, чието желание да се включат в празника бе толкова силно, че специално за повода си бяха поръчали тениски с български шевици. Най-близко до кръста се оказа 30-годишния Васил Илиев от селото, който го спаси от водите на р. Лозенска.IMG 9586

На 6 януари българската православната църква отбелязва Йордановден. Празникът ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. Този празник има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Празникът е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката. С него се слага край на така наречените „Мръсни дни”.

 

Снимки от спасяването на кръста в Любимец.

 

Снимки от спасяването на кръста в с. Лозен.