gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Левски е жив!

И ще бъде!

Винаги!

Докато живее в сърцата ни! Докато говорим за него, докато знаем за делото, за живота му, за будната му душа и несломим дух!

IMG 0714

 

С емоционален рецитал и силна и въздействаща възстановка-драматизация, ученици от НУ „Христо Ботев“ и СУ „Желязко Терпешев“ възкресиха Апостола на Свободата - Васил Иванов Кунчев!

Отбелязването на 151-та годишнина от Обесването на Дякона, започна с възторжен рецитал и песни, пред паметната плоча на Васил Левски в центъра на града. Неговото величие бе предадено чрез патетични откъси, посветени на живота и делото на един от най-великите синове на България, пресъздадени от третокласници от НУ „Христо Ботев“. Държейки неговия лик и изписвайки името му със златни букви, възпитаниците на Надя Иванова и Спаска Тодорова доказаха, че са достойни наследници на Левски.

IMG 0717Паметта на Дякона бе почетена с едноминутно мълчание и свеждане на глави от обществеността на Любимец. В поклонението се включиха Кметът на община Любимец Анастас Анастасов с ръководния екип на общината, Председателят на Общински съвет Любимец Таня Станкова и общински съветници, представители от училища, детски градини, местното читалище, Ротари клуб „Любимец“, Лайънс клуб „Любимец“ и граждани.

След въвеждащата част и поднасянето на цветя пред паметната плоча на Дякона, присъстващите се отправиха към салона на културната институция, където станаха свидетели на ключови моменти от драматичните събития от последните дни на живота на Левски.

IMG 0750

Учениците от клуб „Родолюбие“ от СУ „Ж. Терпешев“ пресъздадоха „Разпитът“ на Апостола от турския съд в София. Отличната игра и урока по родолюбие, който представиха, бе в памет за най-живия между живите, за сина на Гина и Иван Кунчеви, за сина на Карлово и България… – памет за Апостола на Свободата.

IMG 0806Пример за неговото величие бе представено и чрез тематични откъси, които разказват за живота, делото и себеотрицанието на „иконата“ на българската свобода. Със затрогващи слова, учениците от различни класове от гимназията ни припомниха посланията и заветите на Васил Левски.

IMG 0816

Бурните аплодисменти и вълнението сред присъстващите, бе награда за авторите и режисьорите на спектакъла – Жечка Тодорова и Богомил Нанев и за целия актьорски състав:

Слави Димитров – в ролята на Васил Левски;

Антоан Видев – Али Саиб паша;

Велизар Вангелов – Мустафа паша;

Анхел Кирилов – Ангел Кънчев и Иванчо Хаджипенчович;

Мариян Гешев – Димитър Общи;

Иван Димитров – Матей Миткалото;

Илия Марков и Петър Георгиев – заптиета;

Виктория Бамбалова – Гина Кунчева

Габриела Кацарова – Мария /съседката/

Благодарим Ви, че ни подарихте тази емоция! Благодарим, че поддържате историята жива, а героите на България – вечни!

Левски принадлежи не само на историята, той е и ще бъде съвременник и на утрешна България, чрез нас!

 

Поклон, Апостоле!

 

Снимки от поклонението