gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Отново е Трети март. Свещена дата, белязала Освобождението на България от османско владичество. Трети март не е празник, а съдба. Това е Денят на българската признателност към стотици хиляди герои, дали живота си за свободата на българския народ, Ден на заслужената национална гордост.

За 135-ти път към любимчани засвидетелстваха своята почит и преклонение пред паметта на героите, загинали в Руско-Турската Освободителна война. Малки и големи се събраха на площад „Трети март”, за да отбележат националния празник и да покажат своята любов към българските корени.

Тържествената церемония започна в 11.00 ч. с издигане на националния флаг в центъра на града. Знаменна група от дванадесетокласници издигна българския символ под звуците на  химна на Р.България.

Официални гости на тържеството бе целия ръководен екип на Общинска администрация, Председателят на ОбС – Любимец – М. Станкова, проф. д-р и. н. Цонка Каснакова от Тракийски университет – гр. Стара Загора, Христо Стефанов – преподавател на детската театрална студия към местното читалище, Председателят на съюза на ветераните – гр. Любимец – Петър Сарафов, г-н Жеко Марков от с.Лозен – ветеран от войната и единствен столетник в общината, Директори и учители от училищата.

За да повдигне празничното настроение Детската вокална група към НЧ „Братолюбие-1884“ изпя „Хубава си моя горо”, а част от изпълнителите декламираха  стихове на Ив. Вазов и Хр. Ботев.

Христо Стефанов разказа пред насъбралите се граждани за паметната битката край Одрин, за героизма и себеотрицанието на българските войници. Той, заедно с проф. Каснакова, накараха жителите на Любимец да се почувстват горди, че са потомци на славни и жертвоготовни в името на свободата бойци. „Отбелязвайки 135 години от този светъл ден ние с благодарност си спомняме за нашите освободители. Нека се върнем в онова тежко време, в което за нашите войници, най – жадувания момент  е свободата.“ – каза проф. Каснакова в своето историческо слово. След това призова всички присъстващи на колене и с едноминутно мълчание да почетат паметта на загиналите.

Под звуците на тържествени маршове, предвождани от мажоретната група към НЧ „Братолюбие-1884“, присъстващите се отправиха към паметника на загиналите във войните в градския парк. Венци и цветя поднесоха Кметът на общината инж. Анастасов, Председателят на Общински съвет, Съюза на ветераните, ПП ГЕРБ. Пред героизма на падналите за свобода и национална независимост се поклони и насъбралата се общественост.

По време на празничната церемония малки и големи развяха българското знаме, а група младежи, наметнати с трибагреника, показаха че българщината е вечна и непоклатима.

Снимки от тържеството.