gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

От 8 март 2013 г., със заповед на Директора на Областно пътно управление – Хасково, движението по моста над р.Марица е забранено. Причина за това бе аварийното състояние на съоръжението и съществуването на реална опасност, при продължаване на експлоатацията му, да възникнат критични ситуации.

В следствие на това, бе прекъсната единствената връзка на жителите на селата Йерусалимово, Оряхово, Васково и Георги Добрево с общинския център, а пътуването към „Голямата звезда”, както и включването на МПС към АМ „Марица” от страна на града е невъзможно.

От затварянето на съоръжението до момента, общинското ръководство непрекъснато търси възможности, начини и съдействие от институциите за разрешаване на проблема, тъй като мостът е част от републиканската пътна мрежа.

Част от предприетите действия от Кмета на общината инж. Ан. Анастасов са изпращането на мотивирани писма до Вицепремиера и Министър на регионалното развитие и благоустройство - г-жа Ек. Захариева, Областния управител - г-жа Ирена Узунова и Председателя на Агенция пътна инфраструктура - г-н Л. Лазаров за предприемане на спешни мерки за възстановяване на авариралия мост на път ІІІ-809 „Любимец – Изворово”.

В своето изложение г-н Анастасов настоява за спешно разглеждане на създалата се ситуация и вземане на решение за провеждане на възможно най-бърза процедура по Закона за обществените поръчки, както и стартиране на строително-монтажни работи по реконструкцията на моста в близките месеци. Той предлага да се намери временен вариант за преминаване през р.Марица, докато текат ремонтите, който да позволява движение на пешеходци и леки автомобили по въпросното направление.

Предвид дължината на моста и характеристиките на р.Марица в този участък е ясно, че поставянето на друг вид съоръжение, от типа на „понтонен мост“, механизиран мост и др. е почти невъзможно и поддържането на такъв вид съоръжение във времето ще е прекалено скъпо.

Освен технически, този проблем има и своята социална страна. В тези четири населени места живеят над 1000 души, които са лишени от навременна намеса на Спешна медицинска помощ, Противопожарна служба и Полиция.

Сериозен проблем представлява и извозването на учащите се от селата до общинските училища и детски градини в града. Всяка сутрин децата са принудени да пътуват повече от 30 км., за да стигнат до училище и след приключване на учебните занятия да се приберат до родните си места. Разходите за транспорт се увеличават почти двойно, а това води до допълнително натоварване на общинския бюджет.

Друг сериозен аргумент, който изтъква кмета в изложенията си е, че със затварянето на моста се отнема поминъка на онези земеделци, чиито земи се намират на левия бряг на реката. Ежедневното придвижване на селскостопанска техника и инвентар за обработването на имотите се оказва нерентабилно и почти невъзможно. Гражданите се сблъскват с тези проблеми всеки ден и вземането на бързи и навременни мерки от Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура” са належащи.

При проведените срещи на кмета с ръководителите на тези институции той е получил уверение, че в най-кратки срокове ще има придвижване на необходимите процедури, касаещи проектирането и ремонта на моста над р. Марица. За предприетите действия от институциите, относно ремонта на това важно съоръжение, общинска администрация своевременно ще информира гражданите на общината.