gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

За един ден града се превърна в по-чисто и приветливо място 

За втора поредна година Община Любимец се включи в националната кампания на БТВ „Да изчистим България за един ден”. Тази година тя се проведе на 20 април, а в нея се включиха почти всички населени места от общината. Мащабната кампания ангажира 529 доброволци, от които 318 – ученици. Завиден бе фактът, че най-активни в акцията бяха подрастващите.

Група от 13 ученици от СОУ ”Желязко Терпешев” почистиха района на Сокол чешма и Природна забележителност „Глухите камъни”. Децата събраха 40 броя пълни чували от дерето в близост до чешма и за по-малко от 2 часа я превърнаха в чисто, зелено и приветливо място за отдих.

Района на скалния комплекс „Глухите камъни” се оказа завидно чист. Там учениците приключиха бързо с почистването и така посещението им се превърна в изнесено обучение на еко и културна тематика. Разхождайки се до тракийския скален комплекс, децата научиха някои от историите и легендите за природната забележителност. Денят завърши на игрището за футбол, където се проведоха приятелска среща на футболен мач и няколко развлекателни игри. Накрая присъстващите получиха нагледен урок как се прави хранилка от пластмасови бутилки и поставиха 2 от тях на дърветата около беседките.

По време на почистването природолюбителите се състезаваха по между си за откриване на най-атрактивен намерен отпадък и такъв, който може да се превърне в сувенир. Първо място бе отредено на намерената седалка от кола, а притежателят на интересната находка получи тениска с логото на кампанията. На второ място се класира пластмасова чаша, която се превърна в интересна кашпа, декорирана с икебана.  Нейният откривател спечели книга „Животът на лешоядите”. Трето място се отреди на намерени морски миди. Техния собственик се сдоби с комплект карти за игра, изрисувани със защитени животински видове.

Всички останали участници получиха като поощрителна награда зеленото лого на кампанията, което може да бъде залепено на фланелки.

Интересно бе и при почистването на останалите набелязани точки. Служители на Общинска администрация разчистиха изхода на гр.Любимец по посока гр.Свиленград. Тъй като състоянието на този участък бе наситено с битови и строителни отпадъци, се наложи да бъде ангажиран и багер, който да помогне с вдигането и товаренето им. По време на почистването част от служителите също се натъкнаха на интересни отпадни продукти. Мъжка обувка бе обрасла с трева, което от своя страна бе доста атрактивна находка.  

„Лейди клуб” – Любимец също се включиха активно в почистването. Те приведоха във вид цялото продължение на бул.Марица, включително и тротоарите пред жилищата на хората, живеещи по тази улица. Само от този участък те събраха приблизително 20 чувала с отпадъци.

Училищата, детските градини  и Детска ясла също почистиха и облагородиха дворните си терени.

Кметът на общината изказа специални писмени благодарности и поздравление към Милена Янчева и Мая Трифонова. Двете дами сами почистиха изхода на гр.Любимец в посока с.Белица. Тяхното участие е ярък пример за отговорност към чиста околна среда.

След приключване на почистването бяха събрани общо 360 чувала отпадъци и извозени 35,6 тона боклук до Регионално депо Харманли.