gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

За един час и половина църквата „Св. Св. Константин и Елена” в гр. Одрин се превърна една малка България. Приблизително 500 човека от цялата страна пристигнаха в православния храм, за да присъстват на водосвет и освещаване на новата камбана и православния кръст в българската църква. Християнските символи са изработени, транспортирани и монтирани изцяло със средства от проведена дарителска кампания на Отечествения съюз.

Освещаването се състоя на храмовия празник на църквата – 21 май, денят на Светите Равноапостоли Свети Свети Константин и Елена. Официални гости на тържеството бяха Вицепрезидентът Маргарита Попова, заместник-министърът на отбраната Антон Лазаров, който е заместник-председател на Националния комитет „100 години Балканска война”, Генералният консул на България в Одрин - Любомир Попов, българският посланик в Анкара, дипломати, представители на Български екзархийски вакъф в Одрин, представители на Светия Синод на Българската православна църква и други. Сред присъстващите бяха представители на софийската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва
(СОСЗР), Председателя на Съюза на ветераните от войните, Председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, представители на Съюза на тракийските дружества и Отечествения съюз от Любимец, Пловдив, София, Хасково, варна, Ямбол, Поморие, Средец и др.

Специален гост на освещаването бе и Кметът на община Любимец инж. Анастасов. Като един от дарителите и спонсор на мероприятието, той получи покана от Председателя на общинската организация на Отечествения съюз г-жа Мария Точкова. За всички останали дарители и желаещи да присъстват на освещаването, г-н Анастасов осигури безплатен превоз до близката ни съседка.   

Инициативата за дарение на камбана и православен кръст е на Националния съвет на Отечествения съюз. Тя е по повод 100 години от Балканката война, 70 години от основаването на Отечествения съюз и 5 години от пълната реставрация на църквата.

Тържеството откри Председателя на Отечествения съюз г-н Симеон Симеонов. След това Вицепрезидентът Маргарита Попова произнесе слово за толерантност и любов между двата народа: „Чрез тази камбана отправихме послание от православния свят към целия останал свят, без значение на вяра, религия и етнос, за мир, за добруване и за да бъдем всички заедно, в добро или в зло“, заяви Маргарита Попова в словото си пред гостите на тържествената церемония.

По думите на Вицепрезидента, на Балканите всяка педя земя и пръст носи ехото на историята, „трудна и многоезична, но история за човека и носеща вечните послания за човеколюбие. Важно да се събираме по такива поводи и на такива светли празници и да мислим заедно за това, което ни свързва и ще ни свързва и занапред, за толерантността на нашите държави и народи, които са запазили материалността на миналото в името на духовността на настоящето. Когато сме мирни и свободни, тогава можем да се събираме заедно и да се поздравяваме и да чертаем бъдеще за следващия ден“, каза още вицепрезидентът Попова. Тя призова да бъдат изграждани повече мостове между народите „и да пречим на онези, които мислят, че чрез разрушение може да се постигне нещо“.

След това г-жа Попова отиде до 300 килограмовата камбана и собственоръчно направи няколко удара с езика на камбаната и честити празника на всички християни.

След официалното церемония организаторите бяха предвидили културна програма. Под съпровода на българска народна музика гостите извиха кръшно българско хоро.

 

Снимки от тържеството.