gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

На 1 и 2 юни Любимец бе домакин на първото по рода си офроуд приключение. То бе организирано от Ланд Лоувър  клуб и по специално от неговите членове Димитър Марков, Румен Дойчев и Мишел Силв. Организаторите избраха интересен и приятен маршрут с дължина 110 км., преминаващ през  Източни Родопи – в различни местности на общините Любимец, Маджарово, Ивайловград и Свиленград. Точно затова те избраха походът да премине под името „Офроуд приключение Любимец - по следите на Траки и Римляни“.

Идеята на организаторите бе подкрепена от община Любимец, която се погрижи за обезпаразитяване на терена за нощувка, привеждане в подходящ вид и осигуряване на елементарни хигиенни условия.

 

 

Събитието не бе със състезателен характер, но това не попречи на желаещи от цялата страна да се запишат за участие. В деня на голямото приключение се събраха 22 машини с почти 60 участника от градовете Любимец, Сливен, Ямбол, Бургас, Габрово, Шумен, Русе и др., готови да покажат възможностите на своите високопроходими автомобили и се преборят с планинския терен.

 

 

Началото на обиколката стартира от общински горски път в близост до вр. „Света Марина“ в местността „Глухите камъни“. От там участниците се насочиха до близкия вр. „Шейновец“, където имаха възможност да се насладят на величествената гледка от върха,  да чуят исторически факти за началото на Балканската война и битките, водени на заветния хълм. След това отново по горски път те стигнаха до с. Вълче поле, където изпиха по чаша кафе.

След заслужената отмора всички се насочиха към бреговете на р. Арда, където спряха за обяд и почивка. Освен да отдъхнат, присъстващите можеха да се насладят на прекрасната природа, която предлага този район – меандрите на реката, чистата вода и хубавите плажове, скалите, населявани от лешоядите,  редките дървесни и растителни видове. Изпълнени с приятни емоции и заредени с енергия, офроуд маниаците се отправиха към останалата част от обиколката – с. Сеноклас, общ. Маджарово и оттам по черен горски път до параклиса „Св. Св. Кирил и Методий“, където запалиха свещ. Въодушевени от преживяното през деня, от гледката на най- интересните природни и културни забележителности в тази малко известна част на България, всички участници се отправиха към палатковия лагер, устроен  в подножието на Скалния култово-погребален комплекс „Глухите камъни“. Естествено никой не пропусна да разгледат и самия комплекс. Всички се изкачиха до връха, от където можеха да видят величествената гледка на местността и яз. Ивайловград.

На следващия ден приключението продължи с организирано посещение на средновековната византийска крепост в с. Мезек и гробницата в близост до селото, а за заслужен финал организаторите предвидиха посещение на  избата „Катаржина Естейт“. Всеки един от посетителите можеше да дегустира световноизвестните марки вина и да се наслади на перфектния им вкус и качество. 

Очарованието на участниците от подготовката и провеждането на първото офроуд приключение  бе огромно. За тези, които бяха от далеч, бе истинско приключение, а опознаване на този край на България, разглеждането на девствени и малко известни кътчета на страната, ще оставят спомен за цял живот. 

 

Снимки от офроуд приключението.