gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Офицери, сержанти и войници, служили в бившия 13 Граничен отряд в Любимец, се събраха на тържествена среща в града на 1 юни. Поводът за нея бе отбелязването на 51 години от съществуването на отряда в Любимец и 62 години от неговото създаване.  С това мероприятие  присъстващите доказаха, че бивши граничари няма. Да си граничар е призвание, дълг  и чест за всеки, поел отговорността да охранява българската граница.

 

 

Идеята за това събиране бе на Общинската структура на  Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в гр. Свиленград с Председател полковник Атанас  Атанасов, но тя бе изцяло подкрепена и финансирана от община Любимец. В тази връзка се създаде съвместен Инициативен комитет с Председател Кмета на общината инж. Анастасов, който е и офицер от запаса, служил на южната граница.

 

По покана на организаторите официални гости на тържеството бяха генерал – майор Стефан Ангелов, който започва своята гранична служба от 1-ва застава на 13-ти Граничен отряд и едни от последните главнокомандващи на Гранични войски, о.з. полковник Павел Станев – бивш началник на щаба на ГВ, полковник Хр. Трифонов – командващ поделението до 1998 г., о.з. полковник Васко Василев – Началник щаб на отряда, Стефан Дедев – заместник командир и началник на РО, Георги Еленков – Председател на ОБС – Свиленград и бивш граничар, Началника на ГПУ Свиленград –гл. комисар Георги Калайджиев, Началника на РУП Свиленград – гл. комисар Красен Текелиев и др.

Програмата започна с откриване на паметна плоча от външната страна на стената на сегашния Дом за временно настаняване на чужденци в града. До 1997 г. там се помещава  управлението на 13 Граничен отряд, а до 2002 г. съществува като Гранична полиция. Тя бе открита лично от генерал - майор Стефан Ангелов и Председателя на инициативния комитет о.з.подполковник  Анастас Анастасов. „Този създаден кът ще напомня на всички граничари, независимо дали се били офицери, сержанти или войници, преминали през 13 Граничен отряд, че са служили на Родината и са се водили единствено и само от неприкосновеността на държавната граница. Това е било  въпрос на чест и дълг за всеки един от тях“ каза о.з. полк. Атанас Атанасов в своето слово при откриването на паметната плоча.

След този тържествен акт всички присъстващи се отправиха в центъра на града, където от името на институциите - Общинска администрация и Общински съвет - Любимец, Съюза на ветераните- Любимец, СОСЗР – Свиленград и Ивайловград и ГПУ Свиленград, се поставиха венци пред паметника на загиналите във войните.

Програмата продължи с тържествено събрание и празнична програма в салона на читалище „Братолюбие“. По време на събранието о.з. подполковник Анастасов приветства всички присъстващи в залата и изнесе доклад за създаването; за славното съществуване и за  бойните подвизи на отряда; за пограничните битки;  за това, че е носител на орден „Червено знаме“ и не на последно място  - за неговите славни командири. „Защитата на Отечеството, охраната и отбраната на родните граници са били и ще бъдат, независимо от идеологемите на времето, свещен и синовен дълг за всеки българин. Десетилетия наред войници, сержанти, офицери и обслужващ състав от 13 Граничен отряд Любимец, с чест и достойнство отстояваха този свещен свой патриотичен дълг. А заветът на героите, паднали в защита на границата, винаги е бил и ще бъде: „ПАЗЕТЕ БЪЛГАРИЯ!“ И този завет ще пребъде, докато го има нашето мило Отечество – Република България.“ – завърши доклада си оз подп. Анастасов.

Приветствие  към огромния принос на онези 50 хил. граничари, преминали през отряда отправи  и ген-майор Ст. Ангелов. В словото си той каза още, че 13 Граничен отряд е бил лицето на Гранични войски. Той е носил отговорността да пази най- голямата отсечка на южната граница, наситена с пресечени терени, широка и пълноводна река, железопътни линии и два гранично контролно пропускателни пункта – все затруднения при охрана на границата. „На границата няма мирно и военно време, няма ден и нощ, има дълг и зов! Затова граничарите се водят от максимата „Нито крачка назад – зад нас е България“ – каза ген.майор Ангелов. След това, по повод навършването на 100 години от приключването на Балканската Освободителна война той награди с Юбилейна грамота Кмета на Любимец - инж. Анастасов, Вихър Ласков, Вълчо Динев, Григор Дошков – посмъртно, Добри Еленков – посмъртно, Стоян Ласков - посмъртно и др.

За завършек на официалната церемония организаторите бяха предвидили тържествени илюминации, които озариха нощното небе над центъра на Любимец. След това всички желаещи се отправиха на тържествена вечеря, където имаха възможност да се видят със своите другари, да се върнат към спомени, да си припомнят преживени случки и за пореден път да докажат, че българският граничар е идеала при защита на държавните граници.

Снимки от тържествената церемония