gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

С много песни, танци и добро настроение, жители и гости на с. Малко градище отпразнуваха 100 годишния юбилей на НЧ „Св.Св. Кирил и Методий“. Освен певческа група към местното читалище, в пъстрата празнична програма се включиха самодейци от Клуб „50+“ гр.Любимец, с. Лозен, с. Сива река и с. Доситеево.

Началото на тържеството бе открито от секретаря на читалището г-жа Мария Драгиева. Тя направи кратка ретроспекция на възникването, развитието и съвременното състояние на  културния център – за трудностите и перипетиите, през които е преминал, за възходите и добрата културна дейност, която се е развивала в него. В своето изложение г-жа Драгиева благодари и на общинското ръководство, което през последните години подкрепя финансово и морално дейността на читалището.

В близо двучасовата програма всички поканени самодейци представиха част от своя репертоар и зарадваха гостите в препълнената зала. Най-голямо участие в тържественото отбелязване взе  местната певческа група към читалището с ръководител Мария Димитрова. Носители на много златни медали, грамоти и плакети, те изпяха някои от песните, печелили призови места във фестивали и конкурси за народни песни.  

Специални гости на тържеството бяха Кметът на общината инж. Ан. Анастасов и експерта „Образование и култура“ г-жа М. Александрова. След своето приветствие кметът връчи на юбилярите плакет и поздравителен адрес.

Читалище „Св.Св. Кирил и Методий“ си остава една от емблемите на с. Малко градище. Пример за това е празникът, по случай 100 години от създаването на културния център в селото. Днес, въпреки трудностите, екипът на читалището прави всичко възможно, за да запазят и предадат посланията като родолюбие и любов към народното творчество и корени на следващите поколения.