gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Към края на м. юли тази година ще стартират ремонтните дейности по проект  ”Съхранение на културното и историческо наследство”, финансиран по програма ТГС България – Турция. Проектът е на  Народно читалище „Братолюбие-1884“, с партньори община Любимец и община Люлебургас, Република Турция и е на обща стойност 626 770 евро. В тази връзка на 4 юли в зала „Любимец“, се проведе първата пресконференция, организирана от водещия партньор. На нея присъстваха и представители на партньорите от двете страни – Кметът и Зам.кметът на община Любимец инж. Анастасов и инж. Желев и отговорниците за изпълнението на проекта в турската община Реджеб Йелдъз и Емре Чин .

Началото на пресконференцията бе дадено от секретаря на читалището г-жа Евгения Стоянова, която представи идеите и целите на проекта,какво ще включва като ремонтни дейности и какъв ще бъде крайният резултат след приключването му.

Ръководителят на проекта, г-жа Росица Македонска, обясни в детайли пред пълната зала какво включва изпълнението на проекта, а именно цялостен ремонт и обновление на читалище „Братолюбие”  в Любимец  и реставриране на турската баня „Сокулу Мехмед паша  хамам“ в Люлебургас.

В местното читалище е предвидено да се извърши ремонт на 1699 кв. м. площ, а именно: ремонт и хидроизолация на покрива, цялостна подмяна на дограмата, нова фасада, нови санитарни възли , ново сценично осветление и обновяване на театралната сцена, репетиционните зали и библиотеката. В проекта е заложено да се направи цялостен ремонт на ново помещение, което ще се ползва като фронт-офис на община Любимец.

В турския културен център е предвидено да се реставрира комплекса и да се закупи обзавеждане и оборудване за конферентната зала в него.

В проекта е предвидено провеждане на културни фестивали в двете общини, фото-изложби и различни прояви, които да спомогнат за научаване, съхранение и поддържане на културното и историческо наследство на двата народа.

Това е един от седемте проекта в страната, който е одобрен за финансиране по тази програма и единствения в област Хасково. Ръководния екип е категоричен, че след 18 юни 2014 г., когато ще приключи проекта, Любимец ще има нова и красива сграда, която да се превърне в емблема на града.