gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

По идея на Кметския наместник на с. Йерусалимово - Георги Иванов, на 4 октомври  в центъра на селото се проведе тържествено откриване на паметна плоча на загиналите йерусалимовци във войните за национално обединение на България през 1912 - 1918 година. Признателните потомци изписаха всички 24 имена на загиналите, с годините на тяхната гибел.

 

 

При изключителна тържественост и под звуците на националния химн, паметният знак бе открит от Кмета на община Любимец инж. Ан. Анастасов и кметския наместник. След това г-н Иванов и проф. д-р Цонка Каснакова – историк и преподавател в Тракийския Университет гр. Стара Загора, поздравиха присъстващите гости  с „Добре дошли“ и благодариха за съпричастността и отдадената почит към загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

 

 

 

Прочувствено слово, изпълнено с исторически факти и примери за героизъм и себеотрицание изнесе проф. д-р Цонка Каснакова. След това местния свещеник Тр. Караджонов отслужи заупокойна служба.

В памет на загиналите войни всички присъстващи почетоха паметта на героите с едноминутно мълчание и падане на колене.

Официални гости на тържеството бяха общинското ръководство, Председателят на Общински съвет Мария Станкова, кметове и наместници на селата, Директори на училища, потомци на загиналите. В края на официалната церемония инж. Анастасов връчи Свидетелство за дарение на Николай Петров от гр.Стара Загора, който доброволно реставрира автентична икона на Св. Никола, собственост на местната църква „Св. Димитър“. Религиозния портрет бе представен пред присъстващите от реставратора, който сподели, че е било чест и отговорност за него да поднови лика на Свети Николай Чудотворец.

Всички присъстващи поднесоха венци и цветя на паметната плоча и сведоха глави в знак на преклонение на героите, отдали живота си за родината. Този паметник ще напомня на идните поколения за славното минало и великото дело на българските войници, част от които са героите от с. Йересалимово.