gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

 

След шест месеца движението по моста над р. Марица в гр. Любимец ще бъде факт. Това стана ясно, след като на 9 октомври, в сградата на  Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/, Председателят на Управителния съвет на агенцията инж. Стефан Чайков подписа договор с избраната фирма-изпълнител Гражданско дружество „АБ - ОРС Инфраструктура“, гр. Хасково. Договорът включва извършване на проучвателно-проектантски работи и строителство (инженеринг) на обект: „Мост на р. Марица при км 0+525 на път ІІІ-809 Любимец - Голяма звезда“. Срокът за привеждане на обекта в експлоатация е 6 месеца, от които 1 месец е предвиден за проучване и проектиране и 5 месеца за реални ремонтни дейности.

Ремонтирането на моста над р. Марица бе включен като проект за изпълнение от Аварийната програма на АПИ, а финансовото му обезпечаване е изцяло със средства от републиканския бюджет. Стойността на подписания договор е 1 602 320,16 лв. без ДДС.

 

 

Строителен надзор на обекта ще осъществява фирма „Консулт инженеринг“ гр. София. Тя ще отговоря за правилното изпълнение и техническите правила и нормативи на строително монтажните дейности.

 

 

 

Кметът на община Любимец - инж. Ан. Анастасов заяви, че като ръководител на общината и една от заинтересованите институции, също ще следи за правилното изпълнение на заложените дейности при ремонтирането на съоръжението, както и за спазването на работните графици.

Претендентите за изпълнение на рехабилитацията на моста бяха общо пет. Въпросната фирма от гр. Хасково бе избрана от експертите на АПИ, тъй като е предложила най-добра оферта.

Фирмата изпълнител гарантира, че след реализирането на проекта ще се възстанови нормалното експлоатационно състояние на съоръжението, а габаритът на моста ще бъде приведен в съответствие с действащите норми за проектиране на пътища. Освен възстановяване на моста и полагане на плътна асфалтова настилка, в проекта е заложено да се направи нова маркировка и поставяне на нови пътни знаци.

Мостът е от изключително значение за жителите на цялата община, но най-вече на селата Георги Добрево, Йерусалимово, Оряхово и Васково. Той е пряката връзка на хората от там с общинския център Любимец и обществените институции и служби. Осем месечната сага е на път да приключи и да се възстанови нормалното движение по моста.

Както бе отразено в предишни броеве на Информационен бюлетин Любимец, мостът над р. Марица не е ремонтиран повече от 50 години. Липсата на финансови средства и навременна профилактика на съоръжението доведе до почти едногодишното затваряне на единствената пряка връзка на пътуващите през моста.