gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

За един ден НУ „Христо Ботев“ в гр. Любимец се превърна в снимачна площадка. В него се засне филм за работата на училището по проект „Подобряване качеството на образованието в средищните училища, чрез въвеждане на целодневна организация на обучение“. Главни герои във филма бяха учениците от началното училище, които представиха как протича един ден по време на учебните занятия, в часовете по самоподготовка, спорт и отдих на открито, дейности по интереси, обяд в трапезарията и др. Във филма участва и учителският колектив, който разказа за ежедневната работа с децата, за въвеждането на иновативни подходи в обучението, как те се възприемат от учениците и др.

 

 

„Христо Ботев“ е единственото училище в южна България и едно от малкото в страната, което има привилегията да покаже това, което се случва в него, как се развива в положителна посока, как подобрява материалната си база и осигурява необходимите пособия и материали на децата в бързо развиващата се училищна среда. Тези видими ползи за него се случват благодарение на отличното усвояване  европейски средства по проекта. Това е и основната причина заснемането на филма да бъде в училището. Благодарение на филмовата продукция учебното заведение ще има възможност да покаже пред аудиторията как може да се промени цялостната визия на класните стаи, да се въведат нови технологии в образователния процес и да се повиши качеството на образованието.

 

 

 

Въз основа на проекта, през последните две години се подмениха с ламинат подовите настилки на 10 кабинета, 3 класни стаи са изцяло обновени с нови маси, столове, дъски, бюра и секционни шкафове. Училището получи доста помагала, свързани с подобряване на учебния процес в него и заниманията по интереси – игри, пъзели, материали за рисуване, апликиране и др. Очакват се и нови спортни пособия – тенис маси, хандбални врати, футболни врати, оборудване за игрища, обръчи, топки и др., както и доставка на още оборудване на кабинети за занимания по интереси. В тях учениците ще могат да играят на интересни занимателни игри,  да използват своите умения, да развиват мисълта си и да се забавляват. Ролята на възпитателя е да открива и засилва индивидуалността у всеки и същевременно да изгражда умения за партньорство, работа в екип, делегиране на отговорности и т. н. В часовете за занимания по интереси децата имат възможност да се занимават с различни видове изкуства- драматизации, поезия, да овладяват различни техники за работа с природни материали, да дават идеи за играчки от стари опаковки и предмети за изхвърляне. По този начин се провокира творческото мислене на учениците, като се опитат да създадат нестандартни играчки и предмети от ненужни материали. Това повторно използване на опаковките за създаване на нещо ново, помага на децата да погледнат по нов начин на заобикалящия ни свят.

„Всичко, което осигурява проект „Подобряване качеството на образованието в средищните училища“, е от изключителна помощ за училището. Това ни дава възможност да отделяме средства и да подобряваме останалата част от сградата и теренът в училището“ –каза Директорът на училището г-жа Донка Козалиева. Със собствени средства и дарения училището оборудва класните стаи с мултимедии.

По време на заснемането на филма, снимачният екип бе впечатлен от засаждането на дръвче от вида „Паломия“ от четвъртокласници в двора на училището. Преди да бъде засадено, възпитателят - г-жа Гергана Стоева, изнесе кратка беседа за вида, какви са ползите от неговото отглеждане и използването му за биогорива  и какви грижи трябва да се полагат.

Въпреки всичко постигнато до сега, ръководството на училището търси варианти да осигурява допълнително средства. За тази учебна година учебното заведение е спечелило финансиране по проект на МОН за оборудване на нов компютърен кабинет за ИК технологии на стойност 7 хил.лв.

Почти месец по-рано, на 26 септември 2013, 4 а” клас с кл. ръководител г-жа Дочка Кючукова,  участва във втория годишен JAM ден. Това е ден, в който различни хора по целия свят, спират да се занимават със задълженията си в определен час и започват физически упражнения.

Jam денят е първата от този вид кампания за физическа активност, която е създадена,за да покани всички хора да спрат  само за една минута (JAM - Just-a-Minute) за бърза, лесна фитнес пауза и така да изпратят на всеки важно послание да бъде активен всеки ден.

Само през месец септември педагозите имат възможност да се включат в инициативата и да станат JAM лидери за училището, града или страната си и да разпространят идеята за физическа активност.

Всяка седмица инструкторите на програмата подготвят клипчетата с упражненията, които децата повтарят. По забавен и много  емоционален начин, правят минутка упражнения, с която подобряват активността. Това е вторият проект за класа, който е свързан с движението и борбата против затлъстяването. Миналата година се  включиха в световното предизвикателство за деца и в продължение на 50 дни  ходиха с крачкомери, за да направят виртуално пътешествие по света.

 

Снимки от обновените класни стаи на НУ "Хр. Ботев" може да разгледате от този линк.