gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

 

Безопасността на пътя и спазването на правилата за движение е едно от най-важните условия за участниците в организацията на движение и най-вече за малките пешеходци. Много често обаче тя се забравя или пренебрегва.

Именно, за да няма инциденти на пътя, ученици от трети и четвърти клас от НУ „Христо Ботев“, съвместно с ръководителите от Детска полицейска академия, подготвиха различни състезателни игри, чрез които да покажат какви са правилата за движение по пътя. Състезанието се проведе на 22 ноември във физкултурния салон на училището и премина под мотото „Безопасността я знам и мога да се пазя сам“.

 

 

Състезателният елемент в замисъла на празника мотивира децата и те дадоха всичко от себе си, за да покажат своите знания за частите на велосипеда, за пътните знаци и тяхното значение, безопасно участие като пешеходци на улицата и др.

 

Участниците бяха разделени на два отбора „Светофар“ и „Зебра“ и демонстрираха знания, бързина и прецизност в своите отговори. За всяка една игра те бяха оценявани от жури с Председател Зина Гочева – Инспектор Детска педагогическа стая,  Христо Христозов – Секретар на общината и Тодор Факиров – мл. полицейски инспектор. Една от игрите позволяваше на децата да покажат на практика наученото, като нареждаха пътни знаци по макетно пътно платно, съобразявайки разположението на улици, пешеходни алеи и паркове. Друга бе свързана със сглобяване на пъзели с мишка с дистанционно управление по системата „Енвижън“. Ентусиазмът на учениците достигна своя връх в последната игра, когато трябваше да проявят артистичност и чрез звуци и движения да представят пред останалия отбор кое превозно средство имитират.

По време на отделните игри състезателите бяха насърчавани от останалите ученици от училището. Тази инициатива бе своеобразен открит урок за всички присъстващи, които получиха допълнително знания за това как трябва да се придвижват по улиците.

Голямото желание на учениците и успешната организация на училище и ДПА превърнаха полезното в приятно, а знанията – в бъдеща бдителност и умение за прилагане на правилата за движение на практика.

В края на състезанието г-жа Гочева похвали всички участници в игрите за отличните им познания, свързани с безопасността на улицата. Тя раздаде грамоти на всеки един от тях и ги призова винаги да бъдат внимателни и да дават добър пример на всички свои връстници.

Преди да са утихнали страстите от надпреварата, Директорът на училището г-жа Донка Козалиева поздрави всички участници и основните организатори на мероприятието г-жа Дочка Кючукова и Таня Иванова, които направиха всичко възможно тази инициатива да се проведе. След това тя подари по две топки на отборите.

Благодарение на така организираното състезание и на още други изяви, които предстоят по тази тема, учениците ще бъдат по-вниматени на пътя, толерантни към останалите участници и ще осъвършенстват познанията за собствената си безопаснот на улицата.

 

Снимки от състезателните игри