gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

Въпреки дъждовното време любимчани отдадоха заслужена почит и преклониха глави пред героизма на хилядите български опълченци и другите знайни и незнайни войни. Те се събраха в центъра на града, за да отпразнуват Трети март – Националния празник на България.  

На площада в града, носещ най-българското име – символ на българската свобода - „Трети март“ присъстваха ръководния състав на общината, Председателят на Общински съвет, Директори на училища, учители и ученици, общественост.  Тържествената церемония започна в 11.00 ч. с марш, изпълнен от мажоретния състав към читалището. Под звуците на химна на Р България знаменната група от СОУ Ж. Терпешев издигна националния флаг. Ученици от двете начални училища в града, сложили на вратовете си българското знаме, прочетоха одата на Иван Вазов „Опълченците на Шипка“, с което повдигнаха духа на присъстващите и ги потопиха безпримерната смелост и героичния подвиг на българските опълченци.

В духа на героизма и национална гордост инж. Анастасов -Кмет на община Любимец поздрави всички жители на общината по повод 136 годишнината от освобождението на Родината.  В своето емоционални приветствие той каза: „Трети март за всички нас не е само български национален празник. Това е един велик урок по родолюбие, по национално достойнство и самочувствие. Този ден, тази дата ни напомня, че никога не бива да се забравя безсмъртния завет, който ни оставиха нашите предци – завета да бъдем единни, да бъден силни – заедно, да не забравяме, че съединението прави силата“. След това призова всички да паднат на колене и с едноминутно мълчание да почетат паметта на загиналите.

Предвождани от българския трибагреник официалните представители, както и всички присъстващи, в организирано шествие се отправиха от центъра към паметника, издигнат в чест на загиналите във войните и положиха венци и цветя в знак на преклонение.

За да се подсили още повече националната гордост организаторите на мероприятието - Община Любимец и НЧ „Братолюбие“ подариха на присъстващите ученици трикольорни флагчета.

След приключване на официалната церемония самодейци от читалището поздравиха всички с кратка празнична програма.

 

Снимки от празника