gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Настоящи и бивши граничари, жители и гости на с. Вълче поле, членове на интернет-форума „Граничарите на България“ и близки на загиналите отново се събраха в центъра на селото и почетоха паметта на тримата граничари Асен Илиев, Стоил Косовски и Георги Стоименов, загинали в паметната престрелка на държавната граница в близост до вр. Сараборун. Поводът за събирането бе отбелязване с възпоменателно тържество на шейсет и втората годишнина от гибелта им. Отстоявайки безпрекословно идеалите на държавата и изпълнявайки служебния си дълг, три млади войничета – редник Косовски, мл. сержант Илиев и ефрейтор Стоименов отдават живота си в името на Родината.

В тяхна памет, община Любимец и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ организираха на 29 март възпоменателно тържество, което бе уважено от доста родолюбци. Като член на интернет-форума, в селото присъства и внучката на Георги Стоименов - Полина Атанасова. Нейният баща е бил само на три месеца, когато дядо й загива без да види сина си.

След кратките встъпителни думи, Кметът на община Любимец Анастас Анастасов, който е и подполковник от резерва, изнесе слово по повод годишнината от събитието.

От името на СОСЗР – Свиленград оз полковник Йордан Стоев проследи събитията от 1952 г. и разказа какво е да си граничар и да пазиш държавна граница.

Тази година, оз полковник Павел Станев, член на ЦС на СОСЗР връчи над 40 грамоти на запасни офицери и сержанти от бивши Гранични войски, на настоящи началници и служители на Гранична полиция от граничните управления на Ивайловград, Свиленград и „Кап. Петко войвода“, както и на цивилни граждани, които имат изразена гражданска позиция в опазването и подпомагането на военните паметници, в организацията по провеждането на 100 годишнината от Балканската война и неприкосновеността на държавната граница.

 След официалната церемония всички паднаха на колене и с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите. Всеки един от присъстващите положи цветя пред паметника, построен в тяхна чест през 1982 г. в центъра на Вълче поле и отдаде заслужена почит на трите млади момчета.

И тази година членовете на форума „Граничарите на България“ показаха какво е патриотизъм, хуманизъм, тачене на българската история и най-важното – отдаване на почит към българските войници, служили на граничната бразда и отдали живота си за защита на границата на Родината. Те заедно със своите деца, облечени с фланелки на форума „Нито крачка на назад, зад нас е България”, положиха цвете пред гранитния паметник. „За нас е важно да възпитаваме децата си на достойнство, любов към Отечеството и хората, които са дали живота си за него, а начинът да стане това е когато ги правим съпричастни в подобни събития. Само така те ще знаят, ще помнят и ще пазят българщината“ сподели един от родителите.

 

Снимки от възпоменателното тържество.