gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Пъстри, красиви, усмихнати и позитивни - такива бяха лазарките в Любимец  през тази година. Празничното настроение започна още от четвъртък – 10 април , когато малките момиченца от група „Барбарони“  към ЦДГ „Рай“ 2, ръководени от техните госпожи М. Андинова и М. Драгиева, отбелязаха празника със своята кръстница Гергана Грудева. Пременени с народни носии и накичени с цветни венчета, те огласиха стаята в своята градина с песни и танци. Както повелява традицията те наричаха за здраве и берекет в къщата, градината и на нивата. След празничната програма всички деца в групата  получиха заслужени подаръци от г-жа Грудева. Те пък от своя страна й подариха саморъчно изработено цвете и преметнаха кърпа на рамото й.

Следващият ден отново бе огласен от звънливите гласове на малки лазарки от ЦДГ „Рай“ 1. Този път те бяха на гости на Кмета на общината – инж. Анастасов. Момиченцата от подготвителната група, заедно с техния водач, бяха подготвили богата празнична програма. Под ръководството на своите госпожи М. Трендафилова и Ст. Стоименова, както и музикалния педагог г-жа Ив. Стаменова, децата представиха богат репертоар от песни, танци, хорца, наричания за здраве и плодородие. Ритуалът на малките лазарки бе интересен и вълнуващ. В края на своята програма децата получиха лакомства от домакина. Той ги поздрави и им благодари за тържественото настроение, което внесоха в работата на администрацията. „Щастлив съм, че тази традиция се поддържа с любов дори и от най-малките. Благодарение на нея, ние ще се съхраним като народ и ще предадем на идните поколение нашите традиции и обичаи“.

Облечени в пъстри носии и венци на главите, ученици от  клуб „Етнография“  и клуб „Млад фотограф“ по проект „Успех“ към СОУ „Ж. Терпешев“ изпълниха града с усмивки и автентични лазарски песни. За поредна година те правят възстановка на Лазаровден и ходят по домовете на любимчани да пеят за здраве и благоденствие на стопаните. Лазарките бяха от 5, 6 и 7 клас и бяха водени от ръководителите на двата клуба, съответно Д. Харишева и Ат. Атанасов. В края на лазаруването и гостуващи, и стопани  бяха доволни от празника. На следващия ден – Цветница, както повелява традицията, лазарките бяха в центъра на града, където се проведе установилият се като традиция Великденски благотворителен базар.

Ученици от СОУ „Ж. Терпешев“, възпитаници на Арт работилница „Креатив“, Лейди клуб „Любимец“ и други майстори на изкуството изпълниха центъра със своите Великденски сувенири, картички и кулинарни изкушения. В края на базара се отчете сумата от над 500 лв., която ще бъде дарена на социално слаби абитуриенти от общината. Организаторите бяха предвидили забавление и за най-малките. Малчуганите можеха да избират с какви герои  да бъдат нарисувани  лицата им.

Обединени от благородната кауза за набиране на средства, всеки един от посетителите на базара закупи по нещо от предлаганите сувенири и вкусотии.

Снимки от лазаруването