gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

Кметът на община Любимец инж. Ан. Анастасов бе домакин на официална делегация от Люлебургаз, Р. Турция. Поводът за посещението бе финализиране на Проект „Съхранение на културно историческото наследство“, по Програма ТГС България-Турция, който се изпълнява съвместно между двете общини, с водеща организация НЧ „Братолюбие-1884“. Гостите бяха предвождани от Кмета на турския град Емин Халебак. Освен ръководния състав на турската община, към официалната група бяха част от общинските съветници, служители към проекта, музиканти и танцьори. Турските партньори бяха посрещна в кабинета на кмета на Любимец, който ги приветства с добре дошли, уточни подробности около изпълнението на проекта и ги запозна с програмата на тридневната визита.

По време на срещата Кметът на Люлебулгаз на скри задоволството си от гостуването в града. Той благодари за сърдечното посрещане и каза: „ С този проект ние не само ще обновим две сгради, но ще изградим връзки, добро сътрудничество и приятелство, което ще запазим години напред“. Кметът на Любимец също прие идеята да продължат да работят съвместно и с радост общината ще бъде партньор и в следващи трансгранични проекти. Двамата градоначалници размениха покани за следващи гостувания.

На следващия ден в залата на обновеното читалище фолклорните състави от двете общини изнесоха невероятен концерт. Под звуците на народни ритми и танци от двете държави, танцьорите  взривиха публиката със своите изпълнения. Музикантите от Турция изнесоха кратък класически концерт, в който звуча музика от Вивалди, Паганини, Бокерини и др.

В концерта взе участие и новият музикален талант на читалището Рая Мехмедкяйе. Със своето изпълнение на български и на турски език, момичето истински развълнува публиката.

По време на тридневното посещение гостите  имаха възможност да се запознаят с местните исторически и културни забележителности, да дегустират отбрани вина местно производство и да разгледат околните градове.

В знак на доброто сътрудничество и успешното изпълнение на проекта, кметовете си размениха символични подаръци. Г-н Анастасов връчи на своя турски колега плакет на община Любимец, рекламни материали и сувенири, а той на свой ред му поднесе традиционни продукти на община Люлебургаз.

 

Снимки от срещата.