gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

Самодейките от НЧ „Родолюбие 2009“ с. Лозен представиха пред международна публика от единадесет различни държави старият български обичай „Ирминден“. Този обичай е почти забравен в страната, но местните самодейки поддържат традицията жива, а благодарение на автентичното му изпълнение, печелят призови награди на почти всеки фестивал, на който участват. Точно затова те са избрани да се включат в международната програма „Учене през целия живот“, подсекция „Грюндвиг“, чиято цел е да образова по- възрастното население в различни области: компютри, езици, бит и култура и др.

Пред гостите жените представиха обичая така, както се е отбелязвал в миналото, а именно обредно приготвяне на подници или като лозенци го наричат /поници/. Подниците представляват кръгли глинени плоски съдове, с диаметър около 60 см и дебелина на дъното 4-5 см, /тава/. През целия ритуал жените използваха характерния местен диалект, което още повече впечатли гостите. След приключване на обичая, гостите бяха поканени в сградата на читалището където разгледаха етнографската сбирка и имаха възможността да опитат от домашно приготвените гозби - баници, зелник, тиквеник,булгур, нахут със зеле и мн. др.

„Не можем да повярваме, че в с. Лозен този обичай все още се поддържа и тачи. За нас е истинско удоволствие, че се запознахме с толкова ентусиазирани жени, които правят всичко възможно, за да поддържат традицията жива. Много сме впечатлени от всичко, което видяхме тук.“ – са част от отзивите на гостите.

От своя страна Председателят на читалището Елена Атанасова подари на всеки гост един колаж с участията на местните самодейки в различни фестивали и конкурси. 

 

Снимки от празника