gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

Достоен юбилей за едно достойно читалище

 

С богата и наситена културна програма Народно читалище „Братолюбие-1884“ отбеляза своята 130 годишнина. Дългоочакваният юбилей бе на 6 юни и премина под надслов „130 нюанса култура“. Честването съвпадна и с приключването на ремонта на сградата на читалището. В тази връзка, началото на тържеството започна с официална церемония по откриване на реновирата сграда на културния център.

Откриването бе на пл. „Трети март“ пред обновената сграда. Евгения Стоянова – Секретар на НЧ „Братолюбие-1884“ поздрави всички присъстващи на празника. „С голямо вълнение, гордост  и удовлетворение Ви посрещаме в нашия нов дом. На нас се падна честта да Ви кажем „Добре дошли“ в този храм на духовността и традицията“ каза г-жа Стоянова в приветствието си. Най-малката самодейка в читалището - Ивайла Уйдурумова, придружавана от своята баба, направи ритуално запалване на вечния огън - символ на новото светло бъдеще, на духа, енергията и благоденствието, на пречистването и даряването на светлина в следващите дни. След това отец Тр. Караджовов отслужи празничен водосвет и благослови всички настоящи самодейци; служители, отговорни за стопанисването на сградата и развитието й като духовен център; както и онези, които са оставили частица от себе си на сцената на читалището през годините.

Лентата на обновената сграда прерязаха Кметът на общината инж. Анастасов, Председателят на ОбС Мария Станкова, Председателят на читалището Христина Видева и строителят от фирма „Аква 3“ Боян Бузов. Всички те лиснаха и менче с осветена вода пред входа, за да бъде благословен културния храм.

Във фоайето на читалището гостите бяха посрещнати от предварително подготвената изненада - новоизграде пано, изработено от родолюбивите жени Таня Нинева и Вария Валериева. За четири месеца, с помощта на Гинка Рогачева и Милена Бозалиева, те изцяло пресъздадоха най-важните сгради и забележителности в града – читалище, църква, училища, административни и обществени сгради, връх „Шейновец“, скалния комплекс „Глухите камъни“, моста над р. Марица и др. Всичко това бе подплатено с богатството на Любимец –пшеница, царевица, слънчоглед, местни плодове и зеленчуци и цветя. В най-високата част на паното авторките бяха изобразили бели гълъби – символи на жизненост, светлина и мир, които да закрилят българския дух, традиции и култура. Г-жа Нинева сподели, че това пано е подарък за всички любимчани и се надява, то да остане за дълго в това състояние. „Това бе едно предизвикателство за нас и се надяваме да остави траен отпечатък в историята на града“ – бяха думите на г-жа Валериева. В знак на благодарност за доброволния и безкористен труд, за проявен и доказан патриотизъм в обществената дейност, Председателят на читалището - г-жа Видева, им връчи Юбилейна грамота с букети с цветя, а на първото Общо събрание дамите ще бъдат удостоени със званието „Почетен член на читалището“.

Друг акцент бе изложбата на рисунки на деца от Арт Клуб „Креатив“, посветена на юбилея. Тя бе озаглавена „Любимец в багри“ и включваше повече от 20 рисунки, на които бе изобразен погледа на децата за града.

След това всички се отправиха към концертната зала, където самодейците успяха да превърнат читалищната сцена във феерия от музика, танци, ритъм и веселие. Преди празничният концерт, организаторите върнаха лентата 130 години назад във времето, когато се е създавала читалищната сграда, направиха кратка ретроспекция на неговата история и как се е развивало то през годините. Оказа се, че животът на голяма част от самодейците от града е преминал на сцената на читалището. Някои от тях се разпознаха, когато са участвали още като деца на сцената.  Минути на вълнение, сантимент и любов обзе цялата зала, гледайки фотосите с незабравимите моменти.

В своето приветствено слово, г-жа Видева изтъкна: „…Има с какво любимчани да се гордеят. Тук, в това неголямо селище, е кипял богат културен живот, обхванат от единствения културен център – читалище „Братолюбие-1884“…“ Тя поздрави двамата почетни членове на читалището г-н Лука Янев и г-жа Цонка Врабчева и им връчи Юбилейна грамота за цялостен принос в развитието на читалищното дело.

В грандиозния концерт взеха участие всички групи към читалището: ТС „Сакарче“, ТС „Сакарци“, Женска певческа група, Детска школа по народно пеене, модерните балети „Амейзинг“и „Ейджъл“, ТК за хора „Ритъм“, Мажоретен клуб „50+“, Виктор Алеков, като и индивидуалната изпълнителка Рая Мехмедкайе. С прекрасното си изпълнение тя развълнува залата и заслужено получи бурните аплодисменти на публиката. Празничната програма продължи почти два часа, в която се редуваха песни и танци, ритъм и настроение.

Поздравителен адрес към всички присъстващи, към ръководния състав и служителите на читалището и към всички самодейци поднесе Кметът на общината инж. Анастасов. Публиката се развълнува изключително много, когато в словото си г-н Анастасов отдаде заслужена почит към онези самодейци, които вече не са сред живите – Стойчо Мазгалов, Венцеслав Кисьов, Александър Александров, Найден Овчаров, Атанас Врабчев и други, които прославиха града и страната ни със своя талант и творчески успехи.

В завършек той поднесе на г-жа Видева букет от 130 червени рози, в който бе изписана бележитата годишнина.

За своя исторически юбилей читалището получи поздравителни адреси и цветя от регионалните читалища от областта и от Съюза на Народните читалища, а самодейците от НЧ „Родолюбие 2009“ поднесоха питка, с пожелание дейността на читалището да бъде изпълнена със смисъл, неугасващ български дух и творчески устрем.

 

С огромна благодарност за изключителното съдействие на Георги Стратиев