gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

Момичетата и момчетата от Вокална група за детска песен към НЧ „Братолюбие-1884“, с ръководител Жеко Ангелов, се завърнаха с високи отличия от участията си в 14-ти Национален конкурс за детска забавна песен на фолклорна основа „Златен извор“ 2014 г. Конкурсът се проведе в дните 7-8 юни в ОДТ „Апостол Карамитев“ гр. Димитровград.

Осемте участника от групата се завърнаха с общо 11 приза в различните категории, като една от наградите „Диплом за нов аранжимент“ получи Ангел Жеков. Най-малката участничка - Ани Атанасова спечели първо място в първа възрастова група от 7 до 9 години. Журито класира Грета Гроздалинова  на първо, а Цветелина Уйдурумова на второ място във втора възрастова група, а трето място, в трета възрастова група, получи Нина Петкова. За своите песенни изпълнения Виктория Бамбалова и Вероника Шекирова също получиха второ място във втора възрастова група.

Димо Зотев и Филипина Иванова участваха с индивидуални и дуетни изпълнения. За соловите участия и двамата получиха втори места, а за дуетното им представяне журито ги класира на заслуженото първо място. Димо Зотев изпълни дуетна песен и с Нина Петкова, която също получи най-високия приз. Професионалното жури, с Председател професор Петър Льондев - Председател на Съюза на българските композитори, бе впечатлено от аранжимента на песните, а един от членовете - Андрей Дреников, изказа своето възхищение от въведените нови и нетрадиционни елементи в него. След кратки обсъждания то единодушно връчи първа награда за аранжимент на г-н Жеков.

На 8 юни децата от вокалната група участваха в Деветия международен фолклорен фестивал „Песни и танци без граници 2014“ гр. Свиленград. Малките певци Грета Гроздалинова, Ани Христова, Нина Петкова, Филипина Иванова и Димо Зотев се представиха достойно и получиха званието „Лауреат на фестивала“. „Въпреки трудния репертоар, който бях подготвил, децата се справиха и защитиха както името на читалището, така и това на Любимец. Разбирам, че те са уморени от тридневните си участия в различни формати, но участниците изпълниха перфектно своите песни и аз съм много доволен!“ – сподели ръководителят на групата Жеко Ангелов при завръщането си от фестивала. Всички получиха и Грамота за съхранение и популяризиране на българския фолклор и традиции.

Самодейците от ТС „Сакарче“, с ръководител Вели Велев, също участваха във фестивала. Те се класираха на трето място в своята възрастова група и получиха медал и Грамота за участие.

На 7 юни Женската певческа фолклорна група, с корепетитор Красимир Киров, участва в Международния фестивал „Песни и танци без граници“. Те се представиха с три автентични български песни от региона, изпълнени за първи път на сцена. Проф. Милчо Василев, като член на журито, изказа своето възхищение от цялостното изпълнение на песните. По време на класирането групата получи почетното звание „Лауреат на фестивала“. 

 

Снимки от фестивала