gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

 

Официална делегация от община Бабаески бе на двудневно работно посещение в Любимец. Тя бе предвождана от Кмета на турската община Абдула Хачъ, а целта на посещението бе среща на двата работни екипа по проект „Трансгранично сътрудничество в полза на уникалната природа и достъп до историческото наследство от региона на Любимец“. Проектът е по Програма за трансгранично сътрудничество между България и Турция по Инструмента за предприсъединителна помощ /ИПП/. Гостите бяха посрещнати от Кмета на община Любимец инж. Анастас Анастасов в кабинета му, а по време на срещата те имаха възможност да обсъдят развитието на дейностите по проекта, както и предстоящото му приключване и финализиране.

Проектът, който бе предмет на разговор по време на дискусиите, включва разработване на работен проект за изграждане на паркинг за автобуси и автомобили, зелен пояс, места за  арт-дейности и туристически алеи. Това ще бъде ситуирано в местност „Начева кория“ с. Йерусалимово. При предварителен оглед местността се оказа отлично място за провеждане на множество събития от културен  и развлекателен характер.

В рамките на проекта, се подготвиха и отпечатаха информационни брошури и книги на три езика: български, турски и английски език. Засне се филм с високо качество, чиято цел е да разкрие най-интересните места в Любимец и Бабаески и в същото време да отрази съвременното развитие на региона.

След официалния разговор домакините показаха как върви изпълнението на друг съвместен проект между общините Любимец и Люлебургас, а именно обновената сграда на НЧ „Братолюбие-1884“. Турските партньори разгледаха изцяло ремонтираните репетиционни зали на самодейците, библиотеката, концертната зала и уникалната изложба- макет на града във фоайето на читалището. Г-н Хачъ не пропусна възможността на отправи своите благопожелания към жителите на Любимец в книгата на читалището, създадена по повод неговата 130 годишнина.

Гостите останаха изключително впечатлени от това, което видяха, а от съвместния разговор стана ясно, че двете общини и в бъдеще ще работят съвместно, за да може регионът да се развие, да се увеличи потока от туристи и не на последно място да се подобрят връзките и контактите между местните хора и фирми.