gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

Екип от археолози, водени от доц. д-р Георги Нехризов, подновиха своята работа в скалния комплекс „Глухите камъни“, край с. Малко градище. Разкопките стартираха на 14 юли и се очаква да приключат в края на м. август 2014 г. Освен с финансова помощ от община Любимец, археолозите ще разчитат и на средства, осигурени по проект „Гласът на скалата“, който се изпълнява по ТГС България-Турция. През тази година работният екип ще наблегне на проучванията на Северната и Централната част на комплекса и ще постави началото на изучаването на Западната тераса.

„За съжаление няма да продължим работа на Южната тераса, където през последните две години работихме усилено и изследвахме християнска църква. Тя представлява трикорабна базилика и е била част от византийски манастир. Откритите находки в нея са от средновековния период  и са с графитокерамика – византийски импорти“ – сподели д-р Нехризов в началото на своята работа.  

Освен да подпомогне археологическите проучвания в тракийският скален комплекс, проектът „Гласът на скалата“ включва социализиране и рекламиране на уникалното светилище, цялостен ремонт на сградата на бивше училище в с. Малко градище и превръщането й Туристически информационен център.