gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

На 8 септември, в една от изцяло ремонтираните зали на НЧ „Братолюбие-1884“, се проведе заключителна пресконференция по Проект “Съхранение на културното и историческо наследство на общините Любимец и Люлебургаз” по ТГС България - Турция. На пресконференцията присъства ръководителят на проекта Росица Македонска, Евгения Стоянова – секретар на читалището и технически сътрудник, Заместник кмета на община Люлебургаз Гюнсел Солак, Седа Каплан - Координатор от турска страна и Тодор Милев – Директор на Дирекция Специализирана администрация. Залата бе пълна с гости от турската община, служители от  местната администрация и членове на читалището.

Госпожа Стоянова като представител на водещата организация, откри пресконференцията и в своето въведение подчерта значимостта и ефекта от проекта. След това гостите видяха поредната реализирана дейност от съвместното партньорство – филм, посветен на културата, традициите, живота и икономическото развитието на двете общини. От своя страна екипите на проекта от двете общини представиха какви са били неговите цели, разясниха извършените дейности и крайните резултати.

По време на изказванията стана ясно, че всички са доволни от изпълнението на трансграничния проект, тъй като и в двете общини залегналите дейности са реализирани на 100%. Общата продължителност на съвместната работа е 18 месеца, в които са направени:

-       Ремонт и обновление на НЧ „Братолюбие – 1884” на обща площ 3 300 кв.м. /цялостно саниране и боядисване на сградата, подмяна на дограма, топло и хидроизолация на покрива, нова климатична инсталация в залата за концерти и представления, ремонт на репетиционни зали и вътрешно боядисване/.

-       Обзавеждане с модерно оборудване на Конферетна зала във вече реставрирания комплекс  “Sokullu Mehmed Pasha Hammam”. Залата е пригодена за работа на Общински съвет Люлебургаз, а новото офис и компютърно оборудване дава възможност за излъчване на заседанията в ефир.

-       Организиране на фото-изложба “Културното наследство на Одринска Тракия” в обновената  конферентна зала в комплекса.

-       Провеждане на българо-турски фолклорен фестивал в читалището в Любимец.

-       посещение на официални делегации в двете общини.

Освен да се извършат представените ремонтни дейности, идеята на този проект бе да се съхрани културно-историческото наследство в двете гранични общини, да се създадат благоприятни условия за развитие на културен туризъм в трансграничния регион, както и да се повиши информираността на обществото, относно българските и турските исторически и национални традиции и идентичност.

Преди да приключи заключителната пресконференция партньорите си обещаха, че няма да прекъснат връзките си и ще работят заедно и през новия програмен период. 

 Част от програмата на посещението на турските гости бе разглеждане на обновените залите в читалището, градската библиотека и изложбата „Усмивки от Любимец“ с автори Васил Николов и Георги Стратиев.