gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

 

Едва приключили изпълнението на проект, свързан с културното наследство на общините Любимец и Люлебургаз, НЧ „Братолюбие-1884“ стартира изпълнението на нов съвместен  трансграничен проект с Одрин.  Той включва обучение  в социални и професионални умения на жени от  малцинствен произход и жени над 55 години от трансграничния регион. Името на проекта е „Жената е жена навсякъде“ по ТГС България-Турция и е на обща стойност  114 429 евро, от които 65 хил. евро за читалището и 48 хил. евро за турските партньори. Продължителността му е 12 месеца и ще се изпълнява съвместно между местното читалище и неправителствена организация “Социално подпомагане и солидарност” гр. Одрин– Турция. Това стана ясно на първоначална пресконференция, която се проведе на 10.09.2014 г. в една от новоремонтираните зали на местното читалище. 

По този проект ще се създадат няколко придобивки, които ще бъдат в полза на участниците в проекта, а именно:  Къща на жената  в град Любимец, която ще включва цялостно оборудване на кухня за нуждите на проекта; Създаване и оборудване на Обществен център за жени в град Одрин; Кулинарна книга с национални рецепти от трансграничния регион на три езика – български, турски и английски; Провеждане на курсове и обучение за социални професионални умения в двете общини, с цел интегриране на младите жени и тези над 55 години; Провеждане на тридневен уоркшоп в  Любимец и Одрин, на който ще се приготвят и предлагат национални ястия, както и обменни визити в двете страни. Общият брой на участниците ще бъде 100 – 50 от Любимец и 50 от Одрин.

Благодарение на изпълнението на проекта ще се повиши информираността на млади жени от малцинствен произход в различни направления: ранни бракове, нежелана бременност, предпазване от болести, предавани по полов път и др., а жените в трета възраст ще могат да ги обучават на кулинарни умения като им предлагат национални и  традиционни рецепти от двата региона. Така те ще предадат опита и уменията, с които разполагат, за да могат младите не само да усвоят нови знания и умения, но и да получат занаят. По този начин ще се повишат социални отношения и ще се  популяризират трансграничните връзки между населението от двете страни на границата.

 

Снимки от първоначалната пресконференция.