gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

Валентин Къркаличев и Димитър Власаков са тазгодишните мъже, преборили се за богоявленския кръст на Йордановден. Надпреварвайки се с още десетина ентусиасти, двамата претенденти успяха едновременно да хванат и извадят  Христовия символ от казаните със светена вода в църквата „Света Богородица“ в Любимец.

За да прекрати оспорвана борба между двамата отец Трифон Караджонов даде благословията си двамата да бъдат носители на светинята.

Църковният храм бе пълен с любимчани, дошли да присъстват на християнския ритуал и да си вземат светена вода.

Празничната света литургия започна от сутринта, след това отец Караджонов отслужи тържествен богоявленски водосвет в храма и благослови двата метални кръста, които в скоро време ще бъдат монтирани на куполите на църквата.

Идеята за подмяна на старите кръстове с нови е отдавна. Към инициативата за набиране на средства се включи и Ротари клуб „Любимец“, който проведе Коледен бал. На него се събраха финансови средства за закупуване на един от кръстовете. Вторият е осигурен от дарител, пожелал анонимност. Християнските символи са с размери 1.5 х 1.00 м., позлатени са и са покрити със специална сплав против мълнии.