gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Уважаеми дами и господа,

В следващите редове и прикачения файл под текста, Ви предлагаме да се запознаете с проекта за изменение и допълнение на Наредба № 7 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Любимец. Наредбата е приета с Решение № 217 от 26.03.2003 г., последно изменена с Решение № 317 по протокол № 33 от 30.05.2022 г. на Общински съвет – Любимец

Съгласно чл. 9 от Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) на общинския съвет се възлага да приеме наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на съответната община. Изменението и допълнението на Наредба № 7 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Любимец (Наредбата) е мотивирано от необходимостта за привеждането ѝ в съответствие с действащите нормативни актове от по-висока степен, прецизиране и актуализиране на някои услуги и дължимите за тях такси/цени, като се предлагат и нови услуги, които Община Любимец ще предоставя на физически и юридически лица и се определят съответните такси и цени за извършването им.

Наредбата е многократно изменяна и допълвана през годините, но някои от нормите ѝ не са актуални поради несъответствие с действащото законодателство или поради промяна в регулираните обществени отношения. Освен това определените такси/цени в Наредбата за някои от предоставяните от Община Любимец услуги не са актуализирани в повечето случаи от тяхното приемане през 2003 г., в резултат на което към настоящия момент разходите по тяхното предоставяне значително надвишават размера на определените такси/цени. Актуализация на размерите на някои от таксите и цените на услугите се налага с оглед покачване на разходите при извършването им, формирани от увеличението на минималната работна заплата за страната и размера на инфлацията (положителния индекс на потребителските цени) за предходните години, отчетена по официални данни на Националния статистически институт (НСИ), както и увеличението на цени на материали, електроенергия и други разходи по предоставянето им. С оглед променената икономическа обстановка, нарастващият през последните няколко години темп на годишната инфлация в страната и нарасналите разходи по предоставянето на някои от услугите, е необходимо същите да бъдат съответно актуализирани. Определените с Наредбата такси и цени на услуги трябва да покриват разходите, които общината прави за предоставяне на услугите. Необходимо е да се постигне адекватност и съразмерност на стойностите на таксите и цените на услугите, които да са съобразени с вложения ресурс и цените на сходни услуги на свободния пазар. Всички такси и цени на услуги са определени при съобразяване с разходваните средства за обезпечаване на предоставянето им, като се цели таксите и цените на услугите да покриват себестойността на предоставената услуга и разходите по извършването им. 

В тази връзка се налага изменение и допълнение на приетата Наредба, с която може да се запознаете от тук.